Frank Verhallen

Frank Verhallen studeerde Nederlands, het vak waarin hij een aantal jaren lesgaf. Hij verpandde zijn hart echter niet alleen aan het theater en de literatuur, maar ook aan de beeldende kunst. Hij behoorde tot 2018 tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land.
Binnen zijn collectie domineerde het werk van Co Westerik, van wie hij ruim tweehonderd prenten, tekeningen en aquarellen en een enkel schilderij bezat.

Frank Verhallen (1956) is oprichter van cabarettheater Koningstheater (1997), mede-oprichter van cabaretopleiding Koningstheateracademie (1999) en directeur van cabaretproductiebedrijf Cabaretfirma (2012).
Hij is een autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en adviseert in die hoedanigheid theatermakers, studenten, journalisten, radio- en tv-makers, onderzoekers en wetenschappers. Ook publiceert hij, onder meer als blogger, als journalist van het dagblad Trouw (1990-2000), als medewerker aan tijdschriften en als auteur van inmiddels zo'n twintig boeken. Daaronder bevinden zich monografieën van Michel van der Plas (1993) en Willem Wilmink (2009) en uitgaven over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret 1970-1995 (1996), over de Cabaretpioniers 1895-1945 (2007) en over de loopbaan van cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen 1968-1979 (2018).
Ook is hij de auteur van het oeuvreboek over leven en werk van Freek de Jonge (2011). Momenteel werkt hij aan twee grote biografieën, die najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen.

Januari 2013 opende Frank Verhallen in zijn toenmalige woonhuis galerie Het Rode Huis, waar bezoekers kennis konden nemen van die Westerik-collectie en van zijn overige kunstverzameling, waaronder grafiek van Sam Drukker, Charlotte Mutsaers en Kees Reijnen, foto's van onder anderen Koos Breukel, Craig Morey en Andres Serrano en beelden van Harrie Gerritz, Hella de Jonge en Erwin Peeters. 
Toen Frank Verhallen eind 2018 verhuisde, besloot hij afstand te doen van een groot deel van de kunstcollectie, waaronder het werk van Co Westerik.


De eerste aankoop (1983)


Verhallen: "Zelf was ik heel gelukkig toen ik, met nauwelijks geld, mijn eerste Westerikje kon kopen. Dat staat mij ook nu voor ogen: het doorgeven van werk aan liefhebbers in plaats van het nog jaren in een donker opslaghoekje te plaatsen."
Belangrijk ander werk uit de collectie, zoals van Koos Breukel, Sam Drukker, Marlene Dumas, Klaas Gubbels, Charlotte Mutsaers en Erwin Olaf, is inmiddels verkocht.

Het Rode Huis stond ook voor een eigen boekenreeks waarbinnen tussen 2011 en 2015 uiteindelijk drie delen zijn gepubliceerd. Het belangrijkste: Westeriks Werkelijkheid, welk boek in 2014 verscheen ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de schilder-tekenaar-graficus Co Westerik. 

Frank Verhallen is getrouwd en met zijn vrouw kwamen tot zijn geluk ook twee dochters in zijn leven.