Frank Verhallen

Frank Verhallen (1956) is oprichter van cabarettheater Koningstheater (1997), mede-oprichter van cabaretopleiding Koningstheateracademie (1999) en directeur van cabaretproductiebedrijf Cabaretfirma (2012).

Hij is een autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en adviseert in die hoedanigheid theatermakers, studenten, journalisten, radio- en tv-makers, onderzoekers en wetenschappers. Ook publiceert hij, onder meer als journalist van het dagblad Trouw (1990-2000), als medewerker voor maand- en kwartaalbladen (als Doodgewoon) en als auteur van inmiddels zo'n twintig boeken. Daaronder bevinden zich een monografie van Michel van der Plas (1993), uitgaven over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret 1970-1995 (1996) en over het cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen 1968-1979 (2018) evenals het oeuvreboek over leven en werk van Freek de Jonge (2011). Daarnaast geldt hij als de biograaf van Youp van 't Hek, met wie hij al veertig jaar bevriend is.

Hij is Blogger en hij werkt aan een monografie over auteur-cabaretier Hans Dorrestijn (inmiddels voltooid) en een brievenboek met zijn correspondentie met dichter Ed Leeflang (2019). Hij is de biograaf van Youp van 't Hek, maar zal in 2021 eerst een andere biografie voltooien (waarover later meer).. 

Frank Verhallen studeerde Nederlands, het vak waarin hij een aantal jaren lesgaf. Hij verpandde zijn hart echter niet alleen aan het theater en de literatuur, maar ook aan de beeldende kunst. Hij behoort tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land.

Binnen zijn collectie domineert het werk van Co Westerik (zie boven), van wie hij ruim tweehonderd prenten, tekeningen en aquarellen en een enkel schilderij bezit.

Januari 2013 opende Frank Verhallen in zijn woonhuis galerie Het Rode Huis, waar bezoekers kennis kunnen nemen van die Westerik-collectie en van zijn overige kunstverzameling, waaronder grafiek van Sam Drukker, Charlotte Mutsaers en Kees Reijnen, foto's van onder anderen Koos Breukel, Craig Morey en Andres Serrano en beelden van Harrie Gerritz, Hella de Jonge en Erwin Peeters. 

Omdat Frank Verhallen en zijn Liefste november 2018 verhuizen en niet alles willen meenemen, verkoopt Frank Verhallen sinds 2017 een groot deel van zijn collectie, waaronder de grafiek van Co Westerik. De schilderijen, tekeningen en aquarellen gaan wel mee.

Belangrijke werken, zoals van Sam Drukker, Marlene Dumas, Klaas Gubbels en Erwin Olaf, zijn inmiddels verkocht, maar er is nog heel veel te koop.

Het Rode Huis staat ook voor een eigen boekenreeks waarbinnen uiteindelijk drie delen zijn gepubliceerd. Het belangrijkste: Westeriks Werkelijkheid, welk boek verscheen ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de schilder-tekenaar-graficus Co Westerik. 

In een eerdere reeks, genaamd Koningstheatercahiers, publiceerde hij vier boeken: een uitgave over de Cabaretpioniers (Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse en Koos Speenhoff), uitgaven over Theo Maassen en Willem Wilmink en, samen met vriend en cabaretier-acteur Eric van Sauers, over restaurants in 's-Hertogenbosch.

In de liefde is Frank Verhallen sinds het najaar van 2016 weer stevig verankerd.
Samen kiezen zij er bewust voor haar op deze website niet bij naam te noemen, maar consequent te duiden als De Liefste, wat zij ook is.