Frank Verhallen

Zorg, literatuur en beeldende kunst

Frank Verhallen (1956) was al geruime tijd werkzaam als verpleegkundige toen hij Nederlands ging studeren, het vak waarin hij van 1983 tot 1997 lesgaf. Hij verpandde zijn hart echter niet alleen aan het theater en de literatuur, maar ook aan de beeldende kunst. Hij behoorde van 2015 tot 2018 tot de honderd belangrijkste levende kunstverzamelaars van ons land. Op deze door het Nationaal Kunstplatform samengestelde Top-100-lijst staat hij met onder anderen Prinses Beatrix, bankier Rijkman Groenink en regisseur Paul Verhoeven. Binnen zijn collectie domineerde het werk van Co Westerik, van wie hij ruim tweehonderd prenten, tekeningen, aquarellen en een enkel schilderij bezat.

 

Cabaretautoriteit, Theaterdirecteur en auteur

Frank Verhallen is oprichter van cabarettheater Koningstheater (1997-2012), mede-oprichter van cabaretopleiding Koningstheateracademie (1999-heden) en directeur van cabaretproductiebedrijf Cabaretfirma (2012-2021). Hij is, al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, een autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en adviseert in die hoedanigheid theatermakers, studenten, journalisten, radio- en tv-makers, onderzoekers en wetenschappers. Ook publiceert hij, onder meer als blogger, als kunstredacteur van het dagblad Trouw (1990-2000), als medewerker aan tijdschriften en als auteur van inmiddels zo'n twintig boeken. Daaronder bevinden zich monografieën van Michel van der Plas (1993) en Willem Wilmink (2009) en uitgaven over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret 1970-1995 (1996) en over de Cabaretpioniers 1895-1945, te weten: Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse en Koos Speenhoff  (2007).






Hij is de auteur van de oeuvreboeken over leven en werk van Freek de Jonge (2011) en het, tussen 1968 en 1979 roemruchte theaterduo Neerlands Hoop in Bange Dagen (2018). Momenteel werkt hij aan het oeuvreboek over Youp van 't Hek, dat 28 februari 2024 verschijnt (De Bezige Bij | Thomas Rap). Dit is op de dag dat de cabaretier zijn zeventigste verjaardag viert en 's avonds in Theater Carré zijn imposante carrière groots afsluit. Daarnaast schrijft hij de biografie van Seth Gaaikema, die 21 oktober 2014 zal verschijnen (bij Uitgeverij Ambo Anthos). Dat is precies tien jaar na Gaaikema's sterfdag.

 


 

Galeriehouder

Januari 2013 opende Frank Verhallen in zijn toenmalige woonhuis in Rosmalen (Noord-Brabant) galerie Het Rode Huis, waar bezoekers kennis konden nemen van die Westerik-collectie en van zijn overige kunstverzameling, waaronder schilderijen van Klaas Gubbels, Jeroen van Merwijk en Bram Vermeulen, prenten van Sam Drukker, Marlene Dumas en Charlotte Mutsaersfoto's van Koos Breukel, Erwin Olaf en Andres Serrano en beelden van Harrie Gerritz, Felix van der Linden en Erwin Peeters. Toen Frank Verhallen eind 2018 naar Giessendam (Zuid-Holland) verhuisde, besloot hij afstand te doen van een groot deel van de kunstcollectie, waaronder het werk van Co Westerik.


De eerste aankoop (1983)


Verhallen: "Zelf was ik heel gelukkig toen ik, met nauwelijks geld, mijn eerste Westerikje kon kopen. Dat staat mij nu ook voor ogen: het doorgeven van werk aan liefhebbers in plaats van het nog jaren in een donker opslaghoekje te bewarenen."

 

Uitgever

Het Rode Huis stond ook voor een eigen boekenreeks waarbinnen tussen 2011 en 2015 uiteindelijk drie delen zijn gepubliceerd. Het belangrijkste: Westeriks Werkelijkheid, welk boek in 2014 verscheen ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de schilder-tekenaar-graficus Co Westerik

 

Privé

Frank Verhallen is getrouwd en met zijn vrouw kwamen tot zijn geluk ook twee dochters in zijn leven.