Co Westerik

Co Westerik (1924-2018)

Co Westerik (Den Haag, 2 maart 1924 - Rotterdam, 10 september 2018) behoort tot Neerlands belangrijkste beeldend kunstenaars. Frank Verhallen was zeer goed bevriend met de Rotterdamse schilder-tekenaar-graficus en zijn echtgenote Fenna de Vries. Daarnaast was hij een vooraanstaand verzamelaar van Westeriks werk, waarmee hij behoorde tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land.


 

 

 

Westeriks Werk(elijkheid)


 

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Co Westerik, 2 maart 2014, publiceerde Frank Verhallen het boek Westeriks Werk(elijkheid), waarin hij ingaat op Westeriks thematiek. Aan de hand van 25 tekeningen / aquarellen uit zijn eigen collectie beschrijft hij zijn persoonlijke fascinatie voor dit werk. Co Westerik schreef zelf het voorwoord.Verhaaltjes of theaterstukken zijn de werken van Co Westerik voor Frank Verhallen. Hij hoeft thuis maar om zich heen te kijken en hij kan ze lezen en beleven. [...] In Westeriks Werkelijkheid bespreekt Verhallen 25 Westeriks. Het is niet zomaar gis-mis wat hij doet. Hij heeft zich grondig verdiept in Westerik en kan ook nog eens goed kijken. Duidelijk is hoe hij zich herkent in Westeriks vaak gekantelde en rauwe werkelijkheid [...]

Verhallen bespreekt de belangrijkste thema's in het werk van Westerik, zoals eenzaamheid, geboren worden en sterven, hoe jong leven met de natuur verbonden is en hoe de volwassen mens de natuur pas weer vindt in de dood. Hij toont ook hoe Westerik hem raakt. 


In veel werk leest hij de kringloop van het leven, zoals in
 Printemps (2011, pen, aquarelverf, krijt en potlood), dat Westerik maakte in Badourès, waar hij de helft van het jaar woont. In dat door iedereen, behalve door hem en zijn vrouw, verlaten dorp dringen gedachten aan zomer en winter en eindigheid zich gemakkelijk op. Verhallen schildert die bijna dode Franse streek met zijn haast verlaten armoedige dorpjes, "de half-vergane kerkhoven met vergeten familiegraven en steeds het graf van de onbekende soldaat". En dat alles bij een afbeelding van een blote man die zijn handen op de stam van een boom legt. Verhallen laat hem in zichzelf zeggen: "Ook na mijn winter wordt het altijd weer lente."

Mieske van Eck, Brabants Dagblad, 14 maart 2014 


Toen Frank Verhallen en De Liefste besloten eind 2018 te verhuizen, is ook de keuze gemaakt de galeriefunctie op te heffen en afstand te doen van een groot deel van de Westerik-collectie. Inmiddels zijn 190 van de ruim tweehonderd werken - schilderijen, goucaches, tekeningen, aquarellen, litho's, zeefdrukken, etsen, curiosa (zoals munten en servies), affiches etc. - verkocht, voornamelijk via een grote veiling (oktober 2018) bij Adams Amsterdam Auctions en door overname door en schenking aan de Erven Westerik.

 

 

Slechts tien tekeningen-aquarellen en bijzondere prenten van Westerik behoren nog tot de privécollectie. Daaronder de allereerste prent die Verhallen, in 1983, kocht (zie bovenaan de pagina), de portretekening die Co Westerik in 2016 maakte t.g.v. de 60ste verjaardag van Frank (zie hierboven), de verjaardagstekening van een jaar eerder en het aquarel dat Westerik in 2006 aanbood bij de opening van het Cabaretmuseum (zie hieronder).
Co Westerik:
Paar (1972) 

Co Westerik:
Vrouw voor landschap (1983) 

Co Westerik:
Zonder titel (Zes vrouwen) (1984) 

Co Westerik:
Cabaret (2006) 

Co Westerik:
59 – Frank Verhallen is jarig 
(2015)

 

Co Westerik:
Frank Verhallen (2016)