Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 9 - 65. Om wat beesten dieren aandoen [3/3]

donderdag 07 maart 2024

Vervolg van gisteren.

Die scheiding bestaat nog steeds en houdt de ondergeschikte rol van het dier in onze samenleving in stand.

Ons onderzoek bij koeien laat zien dat zij met elkaar, met hun kalfjes en met de mensen op het erf communiceren. Ze wijzen naar een lege voerbak, groeten de boer als die de stal binnenkomt en protesteren als ze geïnsemineerd worden. Onderzoek naar taal bij dieren laat zien dat kippen, koeien en varkens betekenisvolle geluiden maken, en dat deze geluiden ook uitingen zijn van emoties: geluk, plezier, ongemak, pijn, stress of angst.

Dankzij zulk onderzoek kunnen we steeds beter de emoties van het individuele dier lezen. Voor een dierwaardige veehouderij zijn deze inzichten cruciaal. En als in een veehouderij geluk en plezier ervaren, zullen ze ons dat zeker laten weten.

------

Hypocrisie:
'Wij eten wel steeds minder vaak vlees...'
'Wij eten alleen vlees van koeien die wél een goed leven hebben gehad...' (FV)


Archief 2024