Publicaties

1. Gedichten (poëzie, 1975)

Gedichten van Hubert Bergmans, Mies de Bree, Ans van Heertum, Marty Thiele en Frank Verhallen. Samenstelling en inleiding: Richard de Gier. 
Uitgave: Hertog Jan, maart 1975 

2. Ter Leeringhe ende Vermaeck (scriptie met bloemlezing), 1978)

Het Nederlandstalige luisterlied m.b.t. de gezondheidszorg (in de ruimste zin van het woord)

Scriptie met Nederlandstalige liedteksten en de perceptie daarvan door vijf verschillende lezers / luisteraars: een dichter-zanger, een theoloog, een psycholoog, een neerlandicus en een moeder zonder beroep.
Sociolinguïstische studie naar de beleving van liedteksten m.b.t. maatschappelijke thema's. Met kleinkunstdiscografie en -bibliografie. 
Privéuitgave in honderd genummerde exemplaren, 1978

Op dit moment weer meerdere exemplaren beschikbaar.
Mail: info@frankverhallen.nl 

3. Ter Leeringhe ende Vermaeck [2] (bloemlezing, 1980)

Bloemlezing als nieuwjaarsgeschenk voor vrienden en bekenden. Oplage: 25 exemplaren. Uit de inleiding: "Je kunt dit cadeau zien als een aanvulling op Ter Leeringhe ende Vermeack (1978)."

4. Ter Leeringhe ende Vermaeck [3] (bloemlezing, 1981)

Bloemlezing theaterliederen 1981. Uitgave voor vrienden en bekenden in 15 genummerde exemplaren.

5. Onze zoon is anders (bloemlezing, 1984)

Bloemlezing van liedjes over zwakzinnigheid. Illustraties: Ellen Brouwers
Uitgave De Binckhorst. Rosmalen, 1984 

Prijs: € 7,50

Bestellen

6. Onze zoon is anders (bloemlezing, 1986)

Bloemlezing liedjes over zwakzinnigheid
Uitgebreide uitgave, 1986
Deel 1 van de Daja-reeks. Meerdere drukken: 1e 2000 ex. (juni 1986); 2e 750 ex. (februari 1987); 3e 500 ex. (juni 1987) en 4e 500 ex. (oktober 1987). Illustraties: Ellen Brouwers.

Prijs: € 10,- 

Bestellen

7. De Dood in het lied (bloemlezing, 1987)

Bloemlezing Nederlandstalige liedteksten over De Dood. Voorjaar 1987 verschenen in een oplage van tien genummerde exemplaren, bestemd voor vrienden en bekenden van de samensteller.  

8. Van vreemde vogel tot koekoeksjong (bloemlezing, 1987)

Veertig liedteksten van Pieter de Jong over zwakzinnigheid. Met inleiding van mede-samensteller Frank Verhallen. 
1e druk 1.000 ex. (oktober 1987), 2e druk 1.500 ex. (december 1987), 3e druk 1.500 ex. (november 1989).  

9. Cursief (cd en boek, 1993)

Cd en boekje met hoogtepunten uit het roemruchtige KRO-radioprogramma
Phonogram, 1993

De cd is in 2007 heruitgegeven (zie hieronder).

Niet meer verkrijgbaar

 

10.. Cursief (heruitgave cd, 2007))

De cd is in 2007 heruitgegeven als Luisterboek, maar zonder het boekje (en dat is een groot gemis).

Vekrijgbaar via bol.com e.a. aanbieders

11. Van veel te veel een spaarzaam deel (monografie met bloemlezing, 1993)

Monografie over dichter-vertaler-biograaf-journalist-kleinkunstauteur Michel van der Plas.
Met een bloemlezing van zijn teksten, een bibliografie en discografie.
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 1993

Prijs: € 12,50

Bestellen 

12. Stad en Land (bloemlezing, 1995)

Bloemlezing van cabaretliedjes over de stad en het land. Met een inleiding over honderd jaar cabaret in Nederland en toelichtingen op de gekozen thema's, waaronder 'Liefde in de stad en op het platteland' en 'Verstedelijking en industrie'.
Uitgave in de reeks Bulkboek, 1995

Prijs: € 10,-

Bestellen 

13. Het is weer tijd om te bepalen waar het allemaal op staat (geschiedschrijving, 1996)

Uitgebreide geschiedschrijving van 25 jaar Nederlandse cabaret: 1970-1995. Opvolger Wim Ibo's beschrijving van 75 jaar Nederlands cabaret: 1895-1970. Met bibliografie, discografie, programmaoverzicht, overzicht cabaretprijzen en personenregister.
Geschreven met Patrick van den Hanenberg
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, 1996

Prijs: € 25,-

Bestellen 

14. We gaan gelukkig dood (bloemlezing, 1997)

75 liedjes over de dood, ter troost en verstrooiing.
Bloemlezing van cabaretliedjes over de dood
Met inleiding en uitvoerige toelichtingen op de gekozen thema's, waaronder 'Mijmeringen over de dood als verschijnsel', 'Overpeinzingen rond de eigen dood' en 'Treuren om de dood van een ander'.
Uitgave in de reeks Bulkboek, 1997

Prijs: € 25,-

Bestellen 

15. We gaan gelukkig dood (cd, 1997)

25 liedjes over de dood, ter troost en verstrooiing
Cd met cabaretliedjes over de dood, gekozen uit de gelijknamige bundel
Uitgave Quintessence, 1997

Niet meer verkrijgbaar 

16. Ga eens naar bed met een cabaretier (geschiedschrijving, 2003)

Uitgave t.g.v. 25 jaar Leids Cabaretfestival. Met onder meer interviews met prijswinnaars, tekstbijdragen van deelnemers en reproducties van archiefmateriaal.
Uitgeverij Bruna, 2003

Prijs: € 12,50

Bestellen

17. Scrooge (dvd, 2006)

De zelfingenomen, schatrijke vrek Ebenezer Scrooge ontmoet op kerstavond de geest van zijn voormalige compagnon Jacob Marley. Die kwam pas na zijn dood tot het inzicht dat geld minder rijkdom schenkt dan naastenliefde, verdraagzaamheid en liefdadigheid. Hij kondigt aan dat drie verschijningen zich deze kerstnacht aan Scrooge zullen openbaren: geesten van het verleden, het heden en de toekomst. Die kunnen hem nog tot inkeer brengen. Marley raadt hem aan deze mogelijkheid aan te grijpen. Al lijkt Scrooge dan nog onvermurwbaar, natuurlijk eindigt het stuk met zijn loutering.

December 1993 en 1994 is Scrooge, naar Charles Dickens' A Christmas Carol, te zien in een bewerking van acteur-regisseur Bruun Kuijt en met in de hoofdrol acteur-zanger Coen van Vrijberghe de Coningh. Die overlijdt in 1997 plotseling. Van het plan Scrooge te hernemen, komt dan niets meer. Tot Frank Verhallen aan Kuijt vraagt het stuk te regisseren voor de Koningstheateracademie. September 2005 gaat Kuijt aan het werk met 17 studenten. Acteur John Leddy, dan inmiddels 75 jaar oud, wordt gevraagd de hoofdrol te spelen. Scrooge speelt eind december 2005 negen keer in het Koningstheater. Alle voorstellingen zijn uitverkocht. 
De Volkskrant: "Scrooge is met veel gevoel voor humor en sfeer gemaakt. De podiumbeelden zijn vaak prachtig en de voorstelling heeft aangenaam veel vaart. Het is een heerlijke familievoorstelling."

Prijs: € 10,-

Bestellen? Stuur een mail naar info@frankverhallen.nl


18. Koningstheaterakademie zingt Georges Brassens (cd, 2006)

Zaterdag 29 oktober 2006 was het precies 25 jaar geleden dat de beroemde Franse chanonnier Georges Brassens (1921-1981) overleed. Brassens was tijdens zijn leven een van de meest markante en populaire vertolkers van het chanson. Hij schreef zo'n 130 liederen, waarin hij het veelvuldig opneemt voor de verschoppelingen en de anti-burgerlijken.
De Bossche architect Gerard Wijnen vertaalde het complete werk van Georges Brassens, dat diezelfde dag, 29 oktober 2006, in boekvorm verscheen onder de titel De grote eik.
Negen studenten van de Bossche cabaretopleiding Koningstheateracademie zongen die zongdagmiddag 18 van de door Gerard Wijnen vertaalde chansons. Muzikaal werden zij bijgestaan door componist-pianist Erik Vlasblom, die alle nummers arrangeerde.

Met medewerking van:
Anna Ågren, Jelle Amersfoort, Mirthe Bron, Roel Dullaart, Sanne Eggenkamp, Eliane Feijen, Jamie Grant, Bas Marée en Alice Rientjes. Idee en samenstelling: Frank Verhallen
 
Brabants Dagblad, 30 oktober 2006:

Dat de belangstelling voor Brassens in Nederland nog niet helemaal weg is, bleek gisteren. Het Koningstheater zat stampvol en moest vele malen nee verkopen. […] Het werk van Brassens is in Nederland nog maar zelden te horen. Het is niet zo makkelijk te zingen en het karakteristieke geluid van de Franse zanger, dichter en componist zelf valt moeilijk te overtreffen. Maar Brassens is 25 jaar dood en zijn chansons dreigden in Nederland in de vergetelheid te raken. Negen studenten van de Koningstheateracademie lieten gisteren […] zien en horen dat Brassens nog springlevend is en ook in eigentijdse vertolkingen overeind blijft. […] Opvallend veelzijdig was de begeleiding in ieder geval, compleet met achtergrondkoortjes en ritmische vondsten. Op het podium vormden de zangers elkaars publiek en creëerden zo de sfeer van een Frans café, compleet met zwarte kleding, sigaretten en wijnflessen. De drie zangers en zes zangeressen hadden elk een heel eigen geluid en interpretatie van de chansons van Brassens. Soms zongen ze breekbaar, zoals Jamie Grant in Les copains d'abord, soms juist fel en gepassioneerd, zoals Roel Dullaart in Passanten. Vreemd was het om Dans l'eau de la claire fontaine (In de heldere bron) nu eens door een vrouw (Alice Rientjes) te horen zingen. Het dichtst bij het oorspronkelijke werk van Brassens kwam Bas Marée, die zichzelf op de gitaar begeleidde in Onweer en Het testament. Avontuurlijk was Mirthe Bron in Het eerste meisje (La première fille). [...] Bij vlagen zijn de vertalingen van Gerard Wijnen geniaal, zoals Uitvaarten van toentertijd (Les funerailles d'antan), prachtig vertolkt door Sanne Eggenkamp.  


Prijs: € 10,00. Stuur een mail naar info@frankverhallen.nl 

16. Cabaretpioniers (geschiedschrijving, 2007)

Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse, Koos Speenhoff en Fien de la Mar
Eerste uitgave in de reeks Koningstheatercahier, 2007

Prijs: € 12,50

Bestellen 

20. Wie wat vindt, heeft slecht gezocht (lezing in tekst en beeld, 2008)

Over Theo Maassen
Met de rede die Frank Verhallen uitsprak toen Theo Maassen de Prijs der Kritiek kreeg uitgereikt
Tweede deel in de reeks Koningstheatercahier, 2008.

Het boek maakt deel uit van de smaakvol uitgevoerde reeks Koningstheatercahier, boekuitgaven rond het thema kleinkunst, geschreven door Verhallen, directeur van het Koningstheater en de Koningstheaterakademie in Den Bosch. In die hoedanigheden ziet hij heel wat gearriveerde en beginnende cabaretiers langskomen en zijn mening over het aanbod van zinnig cabaret is niet positief. Hij ziet wel veel Kunstenmakers, maar weinig Kunstenaars, die vermaak als middel zien en met hun teksten prikkelen, jeuken en steken.
Verhallen analyseert de kunstenaar Maassen aan de hand van drie foto's die tot kijken dwingen, maar die je eigenlijk niet wilt zien, omdat je medeplichtig wordt aan wat er op de foto gebeurt. Een man die triomfantelijk de rok omhoogtrekt van een vrouw, die dat beschaamd probeert te voorkomen, een geblinddoekt paard dat in een slachthuis met een hamer doodgeslagen wordt en een schijnbaar gelaten man de het graf voor zijn kameraden en zichzelf heeft gegraven en nu door een soldaat als laatste wordt doodgeschoten. Verhallen vergelijkt de vorm van cabaret van Maassen met dit soort verontrustende foto's, die indringende vragen stellen zonder tot een bevredigend antwoord te komen.
Hoeft ook niet, want Dirk Witte schreef al voor Pisuisse: 'Wat je zoekt, kan geen ander je geven.' Dichter Rutger Kopland stelde het nòg scherper: 'Wie wat vindt, heeft slecht gezocht.'

[Patrick van den Hanenberg, Volkskrant, 10-4-2008.]Prijs: € 12,50

Bestellen

 

21. Het moet er allemaal nog zijn (rijk geïllustreerde monografie met cd, 2009)

Over Willem Wilmink - met cd waarop studenten van de Koningstheateracademie zijn werk zingen
Derde uitgave in de reeks Koningstheatercahier, 2009. Foto's: Jaap Reedijk.


Op de diverse cabaretfestivals rukken de studenten van de Koningstheateracademie uit Den Bosch steeds meer op. De opleiding van Frank Verhallen heeft zich ontwikkeld tot een degelijke kleinkunstacademie. Het werk van Willem Wilmink is natuurlijk verplichte kost. Het moet er allemaal nog zijn (een zinnetje uit De oude school, dat door Don Quishocking bekend werd) is een eerbetoon aan de Twentse schriijver door de studenten. Verhallen, een groot Wilmink-fan, schreef er een uitgebreide en prachtig geïllustreerde oeuvreanalyse bij die houdt snijdt. Het is duidelijk dat de studenten in Den Bosch goed worden onderwezen in tekstinterpretatie. Geen lettergreep gaat verloren. Zo komt de verfijnde ironie en Wilminks mededogen voor de verliezers in de samenleving haarfijn over.
[Patrick van den Hanenberg. Volkskrant 30 juli 2009.]Het stuk van Verhallen over Wilminks kleinkunst verscheen eerder in het Schrijversprentenboek Ik droomde dat ik wakker was (2004) over Wilmink. In zijn eigen boek heeft Verhallen de citaten vervangen door 24 volledig afgedrukte teksten. Het zijn de teksten die ook worden gezongen of gedeclameerd op de bijgevoegde cd.
Verhallen haalt ook herinneringen op aan de mens Wilmink. Zijn verknochtheid aan zijn geboortestad Enschede, zijn liefde voor het werk van de dichter Hendrik de Vries, zijn (vaak teleurstellende) ervaringen als leraar en zijn ziekte en veel te vroege dood.
Voor de kenners van Wilmink is dit boek een feest der herkenning, voor de niet-kenners is het een inwijding in zijn betekenis voor de kleinkunst.
[Mieske van Eck, Brabants Dagblad, 30-7-2009.] 


Prijs: € 17,50

Bestellen

22. Voor de drempel (restaurantgids in proza, poëzie en beeld, 2010)

Restaurantgids 's-Hertogenbosch voor theaterbezoekers
Geschreven met Eric van Sauers en m.m.v. onder anderen Hans Sibbel en Jan Jaap van der Wal
Voorwoord: Youp van 't Hek
Vierde (en laatste) uitgave in de reeks Koningstheatercahier, 2010

Prijs: € 12,50

Bestellen
 

23. c2 x m2 (cultureel overzicht en tekst en beeld, 2011)

Tien culturele dubbelportretten op de vierkante meter
Beeld: Mo van Hal; teksten: Frank Verhallen
Eerste uitgave (in samenwerking met Stichting Cultuurfonds 's-Hertogenbosch) in de reeks Het Rode Huis, 2011

Prijs: € 12,50

Bestellen

24. Kijk! Dat is Freek (tafelboek: leven en werk in tekst en foto's, 2011)

Oeuvreboek van 640 pagina's
Met veel illustraties, met columns en biografische informatie en met als hart van het boek beschrijvingen van het werk van de grootste naam van het Nederlandse cabaret

Luxe, gesigneerde en genummerde editie in cassette
Deze is niet in de winkel te koop, maar wel via deze site te bestellen
Uitgeverij De Buitenspelers, 2011

Prijs: €99,-

Bestellen

25. Mooi Lied 1 (cd, 2014)

Cd-uitgave 2014

Het Lied
. Niet het liedje. Een liedje is een deuntje van de radio dat vervliegt. Maar een Lied kerft zich voor altijd in je huid. Dat Lied dus. Dat Mooi Lied, daar draait het om.
Een ensemble van jonge zangers vertolkt ze: Frank Boddin, Mathieu Engels, Kiki Schippers en Elke Vierveijzer. Met als hun baken Erwin van Ligten, bekend als gitarist van onder anderen Astrid Seriese, Mathilde Santing, Julya Lo’ko en Micheline van Hautem. 
Zij zingen een keuze uit het mooiste Nederlandstalige theaterliedrepertoire, samengesteld door cabarethistoricus Frank Verhallen en vertaald naar nu door de onbevangenheid van deze vertolkers in combinatie met Erwins eigenzinnige snarenspel. Met als doel dat het repertoire levend blijft.
Liederen van de beste liedauteurs, componisten en zangers. Mooi, mooi, mooi. Om te janken zo mooi!

Prijs: € 10,00 

Bestellen

26. Westeriks Werk(elijkheid) (beeldende kunst in tekst en foto's, 2014)

Westeriks werkelijkheid. De wereld van Co Westerik
25 tekeningen en aquarellen van Co Westerik, gekozen, ingeleid, toegelicht en verbeeld door Frank Verhallen

Uitgave t.g.v. 90ste verjaardag Co Westerik
Beeld: Mo van Hal; teksten Frank Verhallen
Met voorwoord van Co Westerik
Tweede uitgave in de reeks Het Rode Huis, 2014

Prijs: € 25,-
 
Bestellen

 

27. Kluister. Twee eenzame levens (bekentenisproza met foto's, 2015)

Tekst en beeld: Mo van Hal
Inleiding (losbladig): Frank Verhallen
Derde deel in de reeks Het Rode Huis, 2015

Prijs: € 25,- 

Bestellen

28. Neerlands Hoop in Bange Dagen, 1968-1979 (oeuvre-overzicht in tekst, geluid en beeld, 2018)

Vijftig jaar na de start van het vermaarde cabaretduo, bestaande uit Bram Vermeulen & Freek de Jonge, verschijnt deze box. Inhoud: drie boeken, negen dvd's, drie cd's, een mini-lp en andere curiosa.. (Uitgeverij Rubinstein, maart 2018).
Auteur-samensteller: Frank Verhallen; vormgever: Paul Roos. 


Prijs: € 99,99 - inmiddels afgeprijsd naar € 49,99. 

Ook via deze site te bestellen:
stuur een mail naar info@frankverhallen.nl 

29. In voorbereiding (biografie, 2024)

29.
YOUP, Je leven spelen. 
De biografie van Youp van 't Hek verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap op 3 september 2024.