Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 21 - 43. Herinneringsring [1/4]

zondag 21 mei 2023

Het laatste jaar voordat Jeroen van Merwijk overlijdt, belt hij me zowat elke middag. Ik weet inmiddels dus ook van hem welk moment hij heeft gepland om uit zijn lijdensweg te stappen: woensdag 3 maart 2021. 

Als de middag voor de dag die ik weet dat zal komen mijn telefoon gaat en ik weet dat we afscheid gaan nemen, kan ik mijn iPhone niet optillen. Met geen mogelijkheid. Ook niet met twee handen. Mijn mobiele telefoon weegt opeens minstens honderd kilo.

Als het belgeluid ophoudt, is het apparaat meteen weer vederlicht. Ik bel Jeroen per omgaande terug en vertel hem, nog steeds onthutst, wat er zojuist is gebeurd.

Jeroen lacht en zegt: 'Jouw telefoon wist dus al dat dit een zwaar gesprek gaat worden.'

-----

De dag die je wist dat zou komen is zelfs opgenomen in Van Dale, het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. Ik citeer:

Vijf jaar geleden was er onder taaldeskundigen en -deskundologen ophef over een lied dat speciaal gecomponeerd was ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden op 30 april 2013.
Vooral de zinsnede 
de dag die je wist dat zou komen (is eindelijk daar) riep weerstand op bij sommige taalexperts. […] Dankzij het gedoe rond het Koningslied kun je de gewraakte constructie die je wist dat zou komen nu in allerlei varianten aantreffen. Op de beurs beleefden we volgens een regionale krant onlangs de correctie die je wist dat zou komen, bij de verkiezingen beleefde D66 volgens NRC het verlies dat je wist dat zou komen, terwijl dezelfde krant het eerder had over de goal die we wisten dat zou komen. En Frank Verhallen schrijft in een logboek over Jeroen van Merwijk– of nee, dat staat niet in Van Dale, dat staat alleen hier.

Archief 2023