Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 19 - 42. Rotonde (bis!)

zaterdag 13 mei 2023

Om wat de jeugd de wereld biedt
Nee, nu eens niet om wat beesten dieren aandoen. Maar alles heeft natuurlijk met alles te maken.

Over Rotonde schreef ik eerder. Zie hier en hier en hier.

De Michelin-ster is een onderscheiding voor restaurants met een zeer goede keuken, bediening en entourage. Elk jaar zijn er een, twee of drie sterren voor een beperkt aantal restaurants. Sommige zijn nieuw, andere verliezen of behouden sterren of krijgen er een bij. Deze sterren zijn bijzonder prestigieus, want ze gelden als belangrijke waardebepaling voor gastronomische kwaliteit en de Michelin-gids is in veel landen dan ook dé autoriteit op het gebied van lekker eten.

Het nieuwe vegetarische restaurant Rotonde in Rotterdam kreeg vorig jaar al een Bib Gourmand. Die Michelin-onderscheiding komt toe aan ‘restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding.'
Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en een ster tegelijk hebben. Nou ja, niet de klassieke ster. Maar in 2021 heeft Michelin de Groene Ster geïntroduceerd. Die prijst chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Inmiddels selecteerde Michelin vijftien inspirerende en ambitieuze voortrekkers. Zij zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Tot hen behoort ook Jord Coree, de chefkok en mede-oprichter van Rotonde.
Jord: ‘We gooien termen als duurzaam, lokaal en groen in de blender. We houden ze in ons achterhoofd bij alle keuzes die we maken. We nemen verantwoordelijkheid voor onder meer de herkomst van ingrediënten en het afval dat we creëren. We nemen verantwoordelijkheid naar onszelf toe, maar ook naar onze gasten. We communiceren er zo transparant mogelijk over. We willen naar een wereld toe waar er genoeg eten is voor iedereen, zonder daarbij dieren, mensen of de planeet zelf te beschadigen.’

 
 

V.l.n.r.: Jord Coree, Roy Lammers en Birk Heijkants 

 


Vandaag zijn wij er weer, genieten als altijd van de hartelijkheid van Birk en zijn team en we eten lekkerder dan ooit. We delen. Als voorgerecht de Asperge (met daslook, citrus en pompoenpit) en de Spinazie (met pompoen en wakame). Als hoofdgerecht de Bloemkool (met laurier en gele peper) en de Paddenstoel (met eidooier, walnoot en miso. Als nagerecht de Geranium (met hazelnoot en zwartebessenblad).
Dat alles met op tafel een prachtige jonge Portugese wijn uit 2021: Nomos, uit de Noord-Westelijke regio Vinho Verde. Het is een lichte witte wijn met een mooie zuurgraad, dankzij de arinto-druif, en een laag alcoholpercentage (tien procent). De andere Portugese druivenrassen zijn de alvaringo en trajadura. Wéér een mooie wijn ontdekt. 

Maar terug naar het eten van die man met een missie en die man met wéér tal van verrassend prachtige nieuwe gerechten op de kaart: Jord Coree, chefkok.

Van harte aanbevolen: Rotonde.

Archief 2023