Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 19 - 39. Om wat beesten dieren aandoen [20/22]

maandag 08 mei 2023

NOS-side, 4 mei:

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn onlangs aangevallen op het terrein van een omstreden hondenfokker in Eersel. Dat bevestigt een woordvoerder van de NVWA aan Omroep Brabant.

De NVWA voerde de afgelopen maanden regelmatig controles uit bij de fokker. Eind vorig jaar werd al bekend dat de fokkerij zijn deuren moest sluiten, maar ondanks dwangsommen waren er ook recent nog honderden honden aanwezig.

'Na elke inspectie is het gebruikelijk dat we onze bevindingen met de eigenaar delen. Op dat moment ging het helemaal mis', zegt Bjorn Elsebrock, woordvoerder van de NVWA.

Volgens het ED zou de eigenaar van de fokkerij een stoel hebben gegooid en zou een andere man een van de controleurs hebben aangevlogen. Elsebrock bevestigt dat een inspecteur fysiek is aangevallen en meerdere inspecteurs geïntimideerd zijn. Eén man is door de politie aangehouden na het voorval. Of het om de omstreden fokker zelf gaat, kan hij niet zeggen.

'Het is echt ongelofelijk triest. Mensen zijn niet blij dat we op inspectie komen, we worden vaak tegengewerkt en geïntimideerd. Dat is niet alleen in Eersel zo.' Controles bij de man in Eersel vinden voortaan plaats onder begeleiding van politie.

Onlangs werd een verslaggever van PowNed belaagd door de eigenaar van de fokkerij. De verslaggever had vlak daarvoor met een verborgen camera gefilmd en zich voorgedaan als koper van een puppy.

Bij de fokker werden in november 2022 ruim 400 honden in beslag genomen. Er werden vervuilde hokken en vervuild drinkwater aangetroffen en veel dieren kampten met gezondheidsklachten.

Daarnaast is het fokken niet in overeenstemming met het bestemmingsplan van de gemeente. Ondanks vijf opgelegde dwangsommen probeert de eigenaar alles om sluiting te voorkomen. Hij heeft daarvoor rechtszaken aangespannen.

Archief 2023