Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 15 - 19. Om wat beesten dieren aandoen [3/..]

dinsdag 11 april 2023

Op de dijk sprak iemand mij aan die ik niet eens ken. Dit naar aanleiding van mijn twee vorige berichten. Hij zei: ‘Net als jij ben ik Brabander van origine. Maar over zulk dierenleed had je vandaag ook in Rosmalen kunnen schrijven, want daar is het niet minder erg.’ Hij heeft gelijk: ‘slechte mensen’ wonen overal.

Zo staat vandaag dit bericht op de NOS-site:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een verzamelcentrum voor runderen stilgelegd nadat het op beelden van een dierenbeschermingsorganisatie had gezien hoe dieren door medewerkers van het centrum ernstig worden mishandeld. Zo werden zieke koeien aan de staart en oren getrokken, versleept aan hun staart en poten en geprikt met hooivorken. De NVWA noemt de beelden ‘schokkend en volstrekt onacceptabel’.
Dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord filmde bij het verzamelcentrum in Noord-Brabant, een plaats waar dieren worden samengebracht voor verder transport naar slachterijen. De organisatie zag daar ‘moederkoeien die niet meer konden lopen, ziek waren, kreupel of doodsbang’ en kalfjes die werden ‘geslagen, getrapt en opgedreven met stokken en stroomstootwapens’. ‘Vooral uitgemolken koeien die door zwakte of ziekte moeizaam bewegen krijgen de volle laag’, schrijft Ongehoord.

De organisatie heeft de beelden, die onder meer met verborgen camera's zijn gemaakt, vandaag naar buiten gebracht. De NVWA had de video's al eerder gezien en besloot daarop de ‘erkenning van dit bedrijf direct te schorsen’.
‘De mensen die te zien zijn op deze beelden voldoen overduidelijk niet aan hun plicht om dieren met respect te behandelen en te vervoeren. Het is helder dat de dieren op deze beelden absoluut niet transportwaardig zijn, maar juist zorg nodig hebben’, aldus de NVWA. De autoriteit had dit bedrijf al enige tijd in beeld en onder aangescherpt toezicht geplaatst.

Ongehoord deed onderzoek in vier verzamelcentra: twee in België, een in Noord-Brabant en een in Zuid-Holland. Volgens de organisatie blijkt uit opgevraagde documenten tevens dat toezichthouders in België en Nederland exportcertificaten uitgaven voor zieke, gewonde en hoogzwangere runderen; die dieren mogen eigenlijk niet vervoerd worden.

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals gaat deze week naar aanleiding van de beelden aangifte doen van dierenmishandeling en overtreding van regels uit de Europese Transportverordening.


Wordt vervolgd.

Archief 2023