Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 1 - 2. Dáár gaat welzijn wél voor

maandag 02 januari 2023

Bericht, vandaag in Trouw:

In Nederland konden allerlei vuurwerkshows niet doorgaan wegens harde wind, maar in de Britse plaats Scarborough was een walrus de spelbreker. Op het laatste moment besloot men daar de show af te gelasten om het dier, dat de haven van het plaatsje enkele dagen geleden uitkoos als pleisterplaats, 'niet van streek te maken', aldus de gemeenteraad. Dat de vuurwerkshow niet kon doorgaan noemde de gemeente een grote teleurstelling, 'maar het welzijn van dit zeedier gaat voor'. Daar leken de inwoners begrip voor te hebben: walrus Thor trok sinds zijn komst afgelopen vrijdag veel bekijks. Er moesten hekken worden neergezet rondom de kade van het haventje waar hij zich doodgemoedereerd lag voor te bereiden op de lange zwemtocht noordwaarts. Het is de eerste keer dat een walrus de kust van Yorkshire aandoet, en het gaat zeer waarschijnlijk om dezelfde walrus die een maand eerder een stuk zuidelijker in Engeland is gespot.

Het welzijn van een dier gaat daar wél voor. Onze laffe regering durft nog steeds geen algeheel vuurwerkverbod te realiseren, zoals zij ook al decennia onder de broodnodige stilstofmaatregelen uit probeert te komen. De boer en de man in de straat grijpen hier steeds meer de macht, want niet naar hen luisteren, kost de individuele politieke partijen stemmen en voor zetels mogen principes wijken. Totale idiotie. 

Pascal, 39 jaar met petje en oorbel, […] vindt […] het maar betutteling. De vuurwerktraditie ‘wil ik doorgeven aan mijn zoon. Ze kunnen ons niet dwingen, ze moeten ons dit niet afpakken.’ De ‘Nederlanders’ wordt weer wat afgepakt, vindt hij. Zwarte Piet ook al. (NRC, ook vandaag.)

Geen algeheel vuurwerkverbod, dus wéér schandalige geldverspilling, talloze onbestrafte agressie en vernieling, onnodig veel gewonden, enorme schade aan het milieu en wéér tolereren dat miljoenen dieren – vooral de vogels in natuurgebieden en de katten en honden in huis – dagen en weken totaal van slag zijn. Ik vind het onthutsend.

Maar in Engeland is de zorg om één dier dus al voldoende om je verantwoordelijk wél te nemen. Chapeau!

Archief 2023