Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 48 - 93. Kaandorps Cabaret [2/3]

zaterdag 03 december 2022

Vervolg van gisteren.


Harry en ik kennen elkaar goed als collega’s uit de Bossche theaterwereld. We waren bijna buren: hij met zijn Theater aan de Parade en ik met mijn Koningstheater. En Harry kent de geschiedenis rond de vele tientallen hommages die in het Koningstheater speelden. Gewijd aan het liedrepertoire van Jan Boerstoel, Georges Brassens (in vertaling van Gerard Wijnen), Hans Dorrestijn, Bert Klunder, Ed Leeflang, Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld, Herman van Veen, Bram Vermeulen, Guus Vleugel,  Ivo de Wijs, Willem Wilmink en vele, vele anderen, steeds uitgevoerd door (oud-)studenten van de Koningstheateracademie. Dus natuurlijk vindt ook hij dat we ook voor dit nieuwe project oud-studenten van deze Academie voor Cabaret moeten vragen als vertolkers van de theatermaker die steeds centraal staat.
Drie namen aan wie ik meteen denk, zijn Teun Beurskens, Ramon Chatrer en Bas van de Ven. Zij zaten bij elkaar in de groep, studeerden alle drie af in 2019, zijn vrienden van elkaar en werken veelvuldig samen. Een perfecte combinatie voor deze hommageavonden. 


Ik ben een meisje van negen jaar 
Ik draag altijd twee staarten in mijn haar 
Ik ben een heel erg vrolijk kind 
Ik lach al om een goeie wind 
Valt mijn zusje zich soms een breuk 
Lig ik onmiddellijk in een deuk 
Helaas heb ik een groot gebrek 
Dat is dat ik nogal eens lek  

Ze noemen me Annelies van der Pies 
Ik moet al piesen als ik nies 
Vertel mij nooit een goeie grap 
Want mijn sluitspier is te slap  

Ook zijn we laatst een keer uit eten gegaan 
Lakschoentjes en een nieuwe jurk had ik aan 
De ober komt met jus en spruitjes 
Vlak voor ons gaat hij onderuit dus 
Wij zaten allen onder d’ appelmoes 
De karbonades zaten in mijn moeders blouse 
En bovendien door mijn gebrek
Zat in mijn jurkje nog een vlek  

Ze noemen me…

Ook zijn we laatst een keer op schoolreisje geweest 
Dat was natuurlijk een enorm feest 
De speeltuin, Kindervreugd, zat vol 
Er was een wip en een schommel 
Ellie bleef haken op de glijbaan aan een schroef 
Peter kwam onder zo'n paardenhoef 
Jan sloeg Erik een groot blauw oog 
Mijn broekje bleef dus niet lang droog

Ze noemen me…

[Kijk en luister hier.]



Bas van de Ven (links) en Teun Beurskens




Op deze Kaandorp-avond zijn het Teun en Bas die optreden. Zelf kiezen zij van haar acht liederen: van een van de eerste (Annelies de Vries – zie hierboven), uit 1984, tot haar meest recente: Het is gebeurd, uit 2020 - zie hier). En daartussenin: Station (1997 - zie hier), Ik ben hem kwijt (2001 - zie hier), Andries Knevel (2002), Zwaar leven (2007), Lente (2010 - zie hier) en Heus wel weer goed (2015). Helaas niet Hotel (zie hier), maar als gezegd: binnen dit concept laat ik hen zelf kiezen.  
Van humoristisch hilarisch (zoals Annelies de Vries) tot ontroerend serieus (zoals Het is gebeurd). En ze bereiden zich voor zoals ik had gehoopt: zeer gedegen. Daardoor geven zij Kaandorps liederen een zelfontworpen nieuwe jas. 

En dan is er ook nog dat interview van Sonja met mij…


Wordt vervolgd.

Archief 2022