Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 48 - 92. Kaandorps Cabaret [1/3]

vrijdag 02 december 2022

Deze avond is de eerste van een eerste seizoen met drie odes aan het Nederlandse theaterlied. Het repertoire van Brigitte Kaandorp staat centraal; komend voorjaar dat van Annie M.G. Schmidt en Maarten van Roozendaal. Volgend seizoen krijgt de serie een vervolg.
In augustus 2023 is het de twintigste sterfdag van Willem Wilmink, dus één goede reden om dan in elk geval zijn werk centraal te stellen, is er al.

Drie odes aan het Nederlandse theaterlied. Een initiatief van Harry Vermeulen, de spil van Cultuurfabriek de Noordkade in Veghel. Tot 2012 was die locatie een mengvoederfabriek in letterlijke zin (CHV) en sinds vier jaar is het dat in figuurlijke betekenis, want alle mengvormen van het culturele voedsel dat wij tot ons nemen, is hier in coöperatie te vinden: een prachtig theater met verschillende zalen, een grote bioscoop, een museum met werkplaats voor industrieel erfgoed, de bibliotheek, kunst- en cultuureducatie, een beeldend-kunstenaarscollectief, oefenruimtes en nog veel meer. Natuurlijk ook een galeriecafé, twee restaurants, een bierbrouwerij en een Proeffabriek met speciaalzaken, een grote supermarkt en ook hier educatie: een opleiding voor de fooddetailhandel. Soms met namen die nog verwijzen naar de vroegere bestemming, zoals het café, dat De Afzakkerij heet. Het is de voormalige vulplaats van zakken kippenvoer. Maar ook ruimtes als De Koekbouw, Het Magazijn en De Apotheek, de ruimte waar men in het verleden diergeneesmiddelen fabriceerde. 

Daar, in De Apotheek, heeft deze avond de eerste hommage plaats. 
Een initiatief van Harry Vermeulen dus, die 5 november 2021 aanwezig is bij een Luistercafé-avond van de Bibliotheek. Die is gewijd aan Bram Vermeulen en omdat men weet dat ik de dichter-zanger goed heb gekend, vraagt men mij over hem te komen vertellen. Dit aan de hand van een interview door Bibliotheek-medewerker Sonja van den Heuvel. Van de website:

Luistercafé: Bram Vermeulen

Bram Vermeulen vormde in de jaren zeventig samen met Freek de Jonge het baanbrekende cabaretduo Neerlands Hoop. Aan hun samenwerking kwam in 1979 een einde toen Freek besloot solo verder te gaan. Ook Bram ging alleen door en oogste veel lof met liedjes als Rode Wijn, De Steen en De Wedstrijd. Uiteindelijk viel hij zelfs in de prijzen en won twee Edisons, voor Doe Het Niet Alleen en Bram.
Bram was een veelzijdig mens. Niet alleen een begenadigd muzikant maar ook een bezield schilder, striptekenaar, presentator van televisieprogramma’s en schrijver van columns, gedichten en boeken. In 1995 ontving hij uit handen van de Grande Dame zelf de Annie M.G.Schmidt-prijs voor zijn lied Een doodgewone jongen. Op 4 september 2004 overleed Bram Vermeulen volkomen onverwacht op zijn vakantie in het Italiaanse Toscane. Hij was pas 57 jaar oud.
Een veelzijdig mens dus. Veelzijdig genoeg voor een avondvullend programma, met een optreden van Stanza en Frank Verhallen. Stanza neemt de muziek van Bram Vermeulen onder de loep. Frank Verhallen is naast theaterdirecteur, -docent, -producent en -recensent ook een autoriteit op het gebied van het Nederlands cabaret. Én een goede vriend van Bram, met wie hij lang heeft samengewerkt. In 2018 verscheen van zijn hand een lijvige verzamelbox over Neerlands Hoop in Bange Dagen. Frank heeft dus wel het een en ander over deze bekende Nederlandse artiest te vertellen.
Nieuwsgierig naar zijn verhaal en wil je de liedjes van Bram weer eens live horen? Kom dan naar het Luistercafé. We gaan om 20.30 uur van start in De Apotheek aan de Noordkade. De entree is gratis. Graag vooraf aanmelden.


Aan het einde van dat zeer geslaagde Luistercafé vraagt Harry Vermeulen aan mij of het een idee is zulke avonden vaker te organiseren. Samen met de Bibliotheek, maar tevens als onderdeel van het Noordkade-theateraanbod. Misschien drie avonden per jaar, steeds gewijd aan een andere liedauteur, componist of vertolker? Ik omarm dat initiatief en denk na over de eerste drie namen. Brigitte Kaandorp wordt in 2022 zestig jaar en zit veertig jaar in het vak, Annie M.G. Schmidt debuteerde zeventig jaar geleden als auteur (met de radiohoorspelserie In Holland staat een huis). In 2023 betreuren we Maarten van Roozendaal zijn tiende sterfdag… Het eerste seizoen staat in de steigers.


Wordt vervolgd.

Archief 2022