Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 40 - 81. Koningstheater-collectie [5/5]

woensdag 05 oktober 2022

Vervolg van gisteren.


Uit de lokale pers van maandag 3 oktober:


Omroep Meijerij:

VEGHEL – Veghel heeft er sinds zaterdagmiddag een hele bijzondere tentoonstelling bij. Niet alleen omdat het 50 bijzondere schilderijen van cabaret-artiesten zijn, maar ook omdat de tentoonstelling in De Blauwe Kei ‘backstage’ hangt en dus niet te zien is voor het publiek.






Het gaat om de Koningstheater collectie, maar het Koningstheater in Den Bosch bestaat niet meer en de schilderijen stonden opgeslagen. Daar is nu dus verandering in gekomen en als artiesten in theater De Blauwe Kei optreden, voelen ze zich gelijk welkom als ze via de artiesteningang backstage hun illustere voorgangers zien.

Youp van ’t Hek, die zaterdag zijn afscheidsvoorstelling ‘De laatste ronde’ speelde in Veghel, opende de tentoonstelling. En de echte cabaret-liefhebbers, die deze tentoonstelling toch graag een keer kunnen zien, kunnen dat aanvragen bij De Blauwe Kei. Of in januari, tijdens het theaterweekend, want dan gaat Blauwe Kei Harry Vermeulen met iedereen die dat wil ‘backstage’, dus ook bij de tentoonstelling.

-----

Kliknieuws. Lokale Nieuwssite Veghel:


Youp van ’t Hek presenteert nieuwe kunstcollectie De Blauwe Kei






VEGHEL | Bij theater de Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel presenteerde cabaretier Youp van ’t Hek zaterdagmiddag 1 oktober een bijzonder ‘backstage’ moment. Van ’t Hek opende daar het nieuwe ‘thuis’ van de Koningstheater-collectie, een serie van zo’n vijftig portretten van belangrijke namen uit de Nederlandse cabaretgeschiedenis. De schilderijen zijn gemaakt door Hanneke Gommers in opdracht van het Koningstheater.






De schilderijen logeerden na sluiting van het Koningstheater in 2012 tien jaar lang in de opslag, maar zijn nu weer in volle glorie te zien op een andere cabaret-minnende plek: het toneel van de Blauwe Kei. De collectie is de nieuwste verborgen parel van de Noordkade, want deze hangt nu op de achterzijde van het toneel in de Grote Zaal. 

 



Van ’t Hek speelde afgelopen weekend voor de allerlaatste keer in de Blauwe Kei; na deze tour stopt hij met zijn theatershows. De zaal was dan ook twee avonden stijf uitverkocht en de bezoekers trakteerden Youp op een staande ovatie. Bij het uitlopen van de zaal kwamen zij nog iets bijzonders tegen. Op de doorgang naar De Afzakkerij hangt een speciaal eerbetoon aan Youp.






De collectie

De Koningstheater-collectie bestaat uit een vijftigtal schilderijen met portretten van belangrijke namen uit de ruim honderdjarige cabaretgeschiedenis. Van Eduard Jacobs tot Toon Hermans, van Paul van Vliet tot Herman Finkers en van Theo Maassen tot Jochem Myjer. In 2006 werd het laatste schilderij gemaakt. 

-----

Het Brabants Dagblad (Kirsten Rietbergen):


Nieuw in Blauwe Kei: een tentoonstelling die alleen te zien is door artiesten 

VEGHEL - Hij hangt er zelf ook tussen, cabaretier Youp van ’t Hek. Tussen Jochem Myjer, Theo Maassen en Brigitte Kaandorp. Portretten gemaakt door Hanneke Gommers in opdracht van het Koningstheater. Nu hangen ze backstage bij theater De Blauwe Kei in Veghel en van 't Hek mocht deze collectie zaterdag presenteren.

De schilderijen logeerden na sluiting van het Bossche Koningstheater in 2012 tien jaar lang in een opslag. Nu zijn ze overgebracht naar Veghel, waar ze aan de achterzijde van het toneel in de Grote Zaal hangen. Alleen te zien dus voor de theatermakers en artiesten. 
De Koningstheater-collectie bestaat uit een vijftigtal schilderijen met portretten van belangrijke namen uit de ruim honderdjarige cabaretgeschiedenis. Van Eduard Jacobs tot Toon Hermans, van Paul van Vliet tot Herman Finkers en van Theo Maassen tot Jochem Myjer. In 2006 werd het laatste schilderij gemaakt.






Youp van ’t Hek speelde afgelopen weekeinde voor de allerlaatste keer in de Blauwe Kei; na deze tour stopt hij met zijn theatershows. Op de doorgang van het theater op de Noordkade naar café De Afzakkerij is daarom een speciaal eerbetoon aan Van ‘t Hek te zien. De eer was aan hem om de portrettengalerij te ‘openen'. Bezoekers kunnen de portretten zien in januari tijdens het theaterweekeinde. Dit is een soort open dag, waarbij mensen ook backstage kunnen kijken.

Archief 2022