Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 33 - 68. Freya [2/2]

donderdag 18 augustus 2022

Vervolg van hier.


In Noorwegen is een particuliere geldinzamelingsactie gestart om een standbeeld voor Freya op te richten. Het beest trok massa’s toeschouwers in de haven van Oslo, maar de autoriteiten vonden dat het enorme zeezoogdier daarmee een risico vormde voor de mens. Zondag is het vermoord.

De walrus was al weken een populaire attractie in de Oslofjord, ondanks waarschuwingen van autoriteiten dat mensen niet te dichtbij mochten komen en niet met het dier op de foto moesten willen gaan. De sensatiezoekers gaven hier geen gehoor aan.

De beslissing niet de dader maar het slachtoffer te straffen, heeft veel teweeggebracht. Erik Holm, oprichter van de inzamelingsactie: “Door een standbeeld op te richten van het symbool dat Freya al snel werd, zullen we onszelf en toekomstige generaties eraan herinneren dat we de natuur niet altijd kunnen of mogen doden en verwijderen wanneer deze ‘in de weg’ staat.”

Inmiddels is het streefbedrag van € 20.000 bereikt.

Archief 2022