Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 28 - 55. Typisch Nederland

woensdag 13 juli 2022
Tentoonstelling die iedereen moet zien. En een boek dat in elke huiskamer moet liggen.
Ik heb het over Typisch Nederland volgens Jan Dirk van der Burg. De Fotograaf des Vaderlands (2018-2022) legde duizenden kilometers af in zijn Fiat Panda om de Vaderlandse Volksaard te vangen, maar het mysterie werd alleen maar groter. De woorden van zijn vader indachtig – 'Als je wilt weten hoe mensen zijn, moet je niet luisteren naar wat ze zeggen, maar kijken naar wat ze doen' – heeft hij Nederland plat gefotografeerd om vast te leggen dat het trends zijn: die witte HOME-letters voor het raam, die boeddhabeelden en palmbomen in de tuin, die vlinders tegen de muur, die gecamoufleerde kliko’s, die bomen in grote bloempotten, die struiken in rare fantasievormen en nog veel meer. Ja, trends. Maar waarom?

Voor de tentoonstelling: zie hier.
Zie ook hier.

Archief 2022