Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 27 - 49. Zeker weten in 120 woorden [1/2]

maandag 04 juli 2022

De met uitsterven bedreigde grutto komt van West-Afrika om hier te broeden. Natuurgebied De Donkse Laagten maakte me een paar jaar heel gelukkig in de maanden mei en juni, wanneer deze weidevogel er met duizenden exemplaren tegelijk te zien was. 
Dit voorjaar waren er nauwelijks grutto’s. Eind april waren de boeren al aan het maaien, nota bene in de wetenschap dat zij daarmee verantwoordelijk zijn voor de dood van niet alleen duizenden grutto’s, maar ook kieviten, reebokjes en nog zoveel andere pas in het gras geboren dieren meer. 

Wij eten sowieso geen vlees, vis of gevogelte en over honderd jaar zal men er zich over verbazen dat er een tijd bestond dat mensen daarvóór dieren fokten en slachtten. Zeker weten.

Zie ook hier.

Archief 2022