Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 9 - 26. Als je die beelden ziet... in 120 woorden

zaterdag 05 maart 2022

Als je die oorlogsbeelden ziet, denk je: stel dat wij nu halsoverkop zouden moeten vluchten, wat neem je dan mee naast betaalpassen, telefoons, een macbook, opladers, kleding en voedselvoorraad voor onderweg?
Ja, natuurlijk de drie honden, weliswaar in de wetenschap dat zij kwetsbaar zullen zijn in een paniekerige vluchtelingenstroom. Kunst? Geen tijd om een keuze te maken, dus alles wat zoveel jaren gekoesterd is, blijft ontzield achter. Geldt ook voor de muziek en de literatuur. Een paar gedichtenbundels? Maar welke? En één roman: De herinnerde soldaat. Om te herlezen en lekker dik om van sombere gedachten af te leiden. En als muziek de Winterreise van Schubert, maakt niet uit welke uitvoering. 
De deur gepakt/gezakt achter je dichttrekken, moet dramatisch zijn. 

Archief 2022