Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 4 - 12. Het gesprek van je leven

woensdag 26 januari 2022

In haar Lunchinterview-rubriek voor NRC-Handelsblad sprak Rinskje Koelewijn met journaliste Annemiek Leclaire (1969). Het verslag van dat vraaggesprek (22 januari) maakte indruk op me. Zoveel zelfs dat ik besloot Leclaires boek Het gesprek van je leven te kopen. De basis daarvoor zijn haar gesprekken in de gelijknamige reeks voor de weekeindebijlage van Het Financieele Dagblad, waarin vooraanstaande Nederlands vertellen over een gesprek dat van grote invloed op hen was of zelfs een keerpunt in hun leven betekende. Onder hen: Ahmed Aboutaleb over dat cruciale gesprek met zijn vader, Lodewijk Asscher over zijn laatste gesprek met Wim Kok, Robbert Dijkgraaf over het gesprek met de oncoloog van zijn zieke dochter en plaatsgenoot Kim Putters over zijn coming out – een liefdevol gesprek met zijn moeder in ons streng-gereformeerde dorp. 







Ook Youp van ’t Hek vertelt over een gesprek dat hij nooit zal vergeten. Diens vader was tot zijn pensioen directeur geweest van een grote beleggingsmaatschappij. Toen de cabaretier goed geld ging verdienen, vroeg hij zijn inmiddels 74-jarige vader wat een goede belegging is. Die antwoordde: ‘Een goede nachtrust. En dat geldt ook voor de vrouw die je kiest, voor hoe je je kinderen opvoedt, voor het leven dat je leidt.’ Youp: ‘Het was een appel aan het morele gevoel: zorg dat je de dingen zo doet dat je er niet van wakker hoeft te liggen. Dat je anderen niet besodemietert. Of jezelf. Dat zie je bij anderen toch ook al van een afstand, dat je denkt: je staat jezelf te bedonderen.’

Onder de andere geïnterviewden: Arnon Grunberg, Ivo van Hove, Manon Uphoff, Frans de Waal en Paul Witteman. Bijzonder boek. 

Archief 2022