Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 41 - 87. De Laatste Ronde in 150 woorden [1/2]

zondag 10 oktober 2021

Vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober begon Youp van ‘t Hek, traditiegetrouw, in Theater PePijn aan een nieuwe voorstelling. Deze week volgden Schoonhoven, Beusichem en, gisteravond, Culemborg. Het is zijn afscheidstournee, toepasselijk getiteld De laatste ronde
Dit seizoen treedt hij daarmee op in alle kleine theaters waar hij de afgelopen 45 jaar met plezier speelde. De komende week: Weesp, Wadway en Enschede… Volgend seizoen volgen de middenzalen en schouwburgen, om in seizoen 2023-2024 groots af te sluiten in het Luxor-theater en Theater Carré.
Vrijdag 1 oktober 2021. Paul en Youp samen,
na afloop van de voorstelling,
in de PePijn-kleedkamer.

Foto: Bas Kijzers
 Omdat hij het al in interviews vertelde, is het geen geheim meer dat ik zijn biografie schrijf. Die verschijnt op de slotavond in Carré: 28 februari 2024, de dag dat hij zijn zeventig jaar viert. 
Deze maanden reis ik mee en zie hoe snel de voorleesvoorstellingen vorderen. Van veertig, niet alle bruikbare minuten die eerste PePijn-avond, tot zeventig veelbelovender minuten nu. 
Weemoedig? Vooralsnog reist Circus-Youp vrolijk rond.

Archief 2021