Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 30 - 67. 1988

donderdag 29 juli 2021

In 1988 was Amsterdam voornemens De Kleine Komedie te sluiten, nota bene het oudste theater van de stad en het beste cabarettheater van het land! Vaste bespeler Youp van ’t Hek was getergd en belegde een protestmiddag, waarop hij het stadsbestuur onder leiding van de PvdA de oren waste. Met groot succes, want het theater bleef behouden en is er nog steeds. 

 

 


Ik begin erover omdat ik deze week moest terugdenken aan de grap die Hans Liberg die middag uithaalde. De Wethouder van Kunstzaken had dus geen half miljoen subsidie meer over voor De Kleine Komedie. Maar wel droeg zij, zo vertelde hij, tezelfdertijd voor meer dan een miljoen bij aan de aankoop van een schilderij van Piet Mondriaan, getiteld Ruitvormige compositie met twee lijnen.2
Liberg vroeg haar op het podium te komen. “Mevrouw de wethouder,” sprak hij toen, “ik heb hier een reproductie op een stoel gezet van de aanwinst waarop u zo trots bent. Maar die staat niet goed. Kunt u haar rechtzetten en aangeven of zij ondersteboven of op haar kant staat. 3
Mevrouw de wethouder, Minny Luimstra-Albeda, slaagde er niet in. 
Lukt het jou wel meteen te zeggen welke afbeelding de juiste is: 1, 2, 3 of 4?4


Het is nummer 4.


Archief 2021