Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 29 - 63. Geschokt in 150 woorden [1/2]

zondag 18 juli 2021

Lees ook hier en hier.Foto: Arie Jan van Termeij
Het viel me op dat zwanen, zelfs nu de broedperiode voorbij is en jongen uitvlogen, zo agressief reageren tijdens wandelingen met de honden. Ik begreep dat niet goed, tot natuurfotograaf Arie Jan van Termeij mij afgelopen week schreef:
“Een vrouw die elke dag door de polder fietst met haar camera, meldde me dat ze meerdere dode zwanen heeft gezien. De nek omgedraaid! De rest van de familie zat er steeds treurig bij. Ik heb haar erop gewezen melding bij Staatsbosbeheer te doen. Reactie terug was dat ook de boswachters dit hebben geconstateerd en ze vragen om bij een vinding de foto en locatie door te geven…”

De afgelopen jaren zijn, steeds deze zomerperiode en in twee weken tijd, jaarlijks meer dan dertig (!) zwanen vermoord en volledige zwanenfamilies ontwricht. Nu ook weer. Waarom stoppen we dit onrecht, deze schoften niet? Plaats camera’s, sluit routes ’s nachts af, zet beveiliging in…

Lees ook hier. 

Archief 2021