Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 23 - 52. BVO [1/3]

maandag 07 juni 2021

Lees eerst hier.


Gisteren stuurde de Bedenker en Grote Meester – ja, drie hoofdletters – van het ZKV (Zeer Korte Verhaal) – ook drie hoofdletters – de abonnees op zijn Graslijst nog een ZKV toe. Vanochtend zat hij te werken aan zijn ZKV voor de Berkelbode en zakte hij door een hartstilstand boven zijn laptop in elkaar. Vreselijk. 
A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Müller, werd 83 jaar oud. Woonde in Klein Dochteren (buurtschap bij Lochem) en vandaar dat hij enkele van zijn wekelijkse en later tweewekelijkse bijdragen bestemde voor de Berkelbode (en andere dagbladen die vallen onder De Twentsche Courant Tubantia). Maar hij schreef de afgelopen vijftien jaar zijn ZKV’s ook voor Het Parool en tal van dag- en weekbladen, nationaal en internationaal (nou ja, de Vlaamse krant De Standaard). En Uitgeverij AFdH, in 2006 speciaal opgericht om zijn korte verhalen uit te geven, bundelde ze; voor abonnees in prachtige uitgaven. ZKV’s, vaak gesitueerd in en om zijn Lochemse woning en met veel verwijzingen naar de Nederlandse en buitenlandse literatuur. Ik houd zo van zijn korte verhalen; ik zal ze erg gaan missen.


Woensdagavond liet hij zich nog interviewen in Almelo. Het was Boekenweek en hij had er zin in. Deze maandagochtend viel alles in duigen.

Dit is geen ZKV; dit is een BVO (Bericht Van Ontsteltenis). Wordt vervolgd.

Archief 2021