Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 23 - 51. Mooie boeken [2/3]

zondag 06 juni 2021
Niet Dit is nummer staat links onderaan op het voorplat, maar Dit boek is gedrukt voor. En daarnaast niet het nummer 105, zoals hierboven, of 161, zoals hieronder, maar 128. Dat ben ik dus, want dat is mijn lidnummer bij Stichting De Roos, die boeken in 175 genummerde exemplaren uitgeeft voor haar leden. (Ik schreef hier over de vorige uitgave,) Mathieu Lommen (conservator grafische vormgeving aan de UvA) en Karen Polder (boekontwerper voor onder meer de Koninklijke Bibliotheek) maakten een prachtig boek over de Duitse ontwerper Helmut Salden (1910-1996).Het toont op ware grootte zijn schetsen en werktekeningen voor boekomslagen, waarmee hij uitgroeide tot de meest gevierde Nederlandse lettertekenaar van ons land.


Archief 2021