Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 21 - 48. Corbino's Bijbel

dinsdag 25 mei 2021

Jeroen van Merwijk, door CorbinoBijzonder fotoboek van Corbino: Corbino’s Bijbel, met veertig jaar aan portretten en ontmoetingen samengebracht in tien bijbelhoofdstukken. De Bijbel? Corbino – werkelijke naam Maarten Corbijn (1959) – is domineeszoon en koos ervoor zijn foto’s te larderen met teksten die verwijzen naar het Oude en het Nieuwe Testament.

Er is een fraaie gebonden uitgave met linnen omslag:


Maar ook verscheen een speciale editie in vijftig exemplaren met twee prints erbij. Dat is deze uitgave;


Op de site van Uitgeverij Komma zie je een filmpje van de kunstzinnige handwerkproductie ervan: kijk hier.

In CODA Museum Apeldoorn is t/m 5 september a.s. de tentoonstelling De ander – 40 jaar Corbino te zien. Uit het persbericht:
Voor deze tentoonstelling nam Corbino zijn omvangrijke nieuwste boek Corbino’s Bijbel als uitgangspunt dat een overzicht geeft van zowel zijn familiegeschiedenis als veertig jaar bijzondere fotografie. Hiermee toont hij zijn eigen genesis; van zijn jeugd als domineeszoon tot zijn vliegende start als jonge fotograaf in Amsterdam. Zijn persoonlijke worsteling als autonoom kunstenaar, de invloeden van zijn religieuze opvoeding en de twijfel die er binnen elke artistieke praktijk is, zijn niet alleen in zijn Bijbel te lezen, maar ook in de tentoonstelling te zien.
De Ander vertelt het verhaal van Corbino’s werk en leven aan de hand van zeven hoofdstukken uit het Oude Testament in zijn Bijbel. Naast bekende foto’s van lokale helden en internationale grootheden zijn ook portretten van familieleden en geliefden te zien. Een bijzonder laatste hoofdstuk in de tentoonstelling is gewijd aan zijn dierbare vriend, de kunstenaar en cabaretier Jeroen van Merwijk die op 3 maart 2021 overleed. Corbino volgde hem intensief tijdens de laatste periode van zijn leven.
Lees hier verder.


Prachtige expositie, waarvan je in dit filmpje al een indruk krijgt. Gaat dat zien!

Archief 2021