Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 17 - 44. Donkse Laagten vs. Lompse laagte

zaterdag 01 mei 2021

Ik heb het voorrecht meerdere keren per week met de hond(en) te wandelen in de Donkse Laagten. Hoor onderweg erheen soms het radiopspotje dat de boerenzwaluw, de grutto en de kievit bedreigde weidevogels zijn en rijd ze intussen alle drie weer tegemoet. Maar vandaag dit NOS-bericht:

In […] dode grutto's en […] niet uitgekomen grutto-eieren is DDT aangetroffen, een insecticide die al zo'n vijftig jaar niet meer mag worden gebruikt in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek […], gestart omdat het slecht gaat met de gruttopopulatie. […] 
85 procent van de Europese gruttopopulatie broedt in Nederlandse graslanden. Er zijn steeds minder grutto's, onder meer door intensivering van de landbouw.
DDT werd […] gebruikt om insecten te doden in de fruitteelt. Het werkte heel goed, maar omdat het zo lang in de grond blijft zitten, is gebruik ervan sinds 1973 verboden […]. In heel Europa mag het niet meer worden toegepast. […]


Grutto


En nu is het zaterdag 1 mei en zie ik – zojuist zelfs in de Biesbosch – dat de boeren overal alweer hun gras hebben gemaaid en met hun machines doelbewust de nesten met eieren elimineren. Niet de grutto roept zijn naam, maar de kraai krast de zijne, met die overvloed aan resten van dode kuikens en kapotte eieren in zijn bek. 


Kievit

 

Tureluur
 


Hooien deed je vroeger in de zomer; tot en met mei en liever tot en met juni had je eerbied voor de natuur. Het is om heel verdrietig van te worden.PutterArie Jan van Termeij maakte de geplaatste foto’s in het gebied dat ik al noemde: de Donkse Laagten

 

 WulpTapuit
En onderstaande foto’s vond hij op internet. Boeren, maar ook ProRail, gebruiken nog steeds RoundUp, de onkruidverdelger die echt alles op en in de grond dood maakt. Je ziet het aan de bruine dode velden. 


 
Kijk nog eens naar die mooie vogels, lezer. Hoe kun je die nou toch als je vijand blijven zien?

Archief 2021