Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 16 - 41. Biografie van een vlieg

maandag 19 april 2021

‘Ik ben een vlieg!’ riep Vlieg
uit blijheid om het leven. En hij
zoemde een looping door de lucht.
Een vlieg wordt niet geboren,
een vlieg wordt wakker ergens middenin zijn leven.

Een verhaal over ontdekken,
vriendschap en vergankelijkheid.

 


Nog een boek dat ik onlangs rond liet gaan: Biografie van een vlieg van Jaap Robben.

Jaap Robben (1984) is het bekendst van zijn romandebuut Birk, uit 2016. Ik ken Jaap al veel langer, want hij was mijn student cabarethistorie en cultuurgeschiedenis op de Koningstheateracademie. Toen was al wel duidelijk dat hij meer een schrijver dan performer is, maar de opleiding heeft er zeker toe bijgedragen dat hij nu een schrijver is die ook nog eens prachtig presenteert.






Biografie van een vlieg dus, gebonden en in zeven verschillende kleuren verschenen bij Uitgeverij Loopvis, die ook de Kakkerlakjes uitgeeft, waarover ik voor het eerst hier schreef. Die verschillende kleuren – waaronder vliegenpoepjesroestbruin, buizerdbuikenwit en strontvlieggroen – dankt het boek aan het feit dat Loopvis gebruik maakt van linnenrestanten.
Het verhaal, dat al eerder in 25 delen te zien was op fiets- en wandelroutes in Nijmegen, Leeuwarden, Arnhem en Tilburg, beschrijft de 23 levensdagen van een vlieg, die vriendschap sluit met een buizerd. Het begin is intrigerend; de slotpassages zijn werkelijk ontroerend.





Paul Faassen – bekend van zijn wekelijkse beeldcolumn in de Volkskrant en van dat prachtige vogelboek Eh… - maakte er bijzondere illustraties bij.


Voor meer informatie:
website Uitgeverij Loopvis;
webste Jaap Robben.

Archief 2021