Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 11 - 34. Niets geleerd [3/4]

woensdag 17 maart 2021

Vervolg van hier.


Politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, worden nog steeds mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur. Dat zeggen klokkenluiders vanuit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) in een aflevering van het tv-onderzoeksprogramma Zembla, dat ook beelden van de mishandelingen laat zien. 

Ik heb niet gekeken en ga dat ook niet doen. Reus, onze jonge herdershond, is in training bij N & N Dogtrainers en Voldane Hond, waar men uitgaat van belonen van goed in plaats van bestraffen van slecht gedrag. Met succes!


'Politiehonden' Reus (liggend op voorgrond) en Joep in training (maar niet heus) 
Foto: Nanja Nunnink (Voldane Hond)




Een citaat uit het persbericht:
Politiehonden worden eerst getraind bij ruim 350 particuliere clubs die zijn verenigd in de KNPV. Daarna koopt de politie de gecertificeerde honden. […] Zembla heeft actuele videobeelden in handen van mishandelingen bij een Brabantse KNPV-vereniging, waarin onder meer is te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook is er een veedrijver in beeld, waarmee stroomstoten kunnen worden toegediend. Volgens de voorzitter zijn de mishandelingen nodig, omdat ‘je de honden anders niet de baas kunt’. […]
Per 1 juli van dit jaar is het gebruik van stroomapparatuur bij honden die worden opgeleid verboden. Honden waar de politie en Defensie actief mee werken, mogen van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nog wel met stroom worden getraind.

De IJmuidense dierenarts Gerard Jan van Essen keek wel naar het programma en stuurde een ingezonden brief naar de Volkskrant:
Het hartverscheurende gejank van herdershonden in opleiding tot politiehond in de Zembla-uitzending van donderdag klinkt nog na in mijn oren. Amateurleden van politiehondenverenigingen schopten en sloegen de honden en gaven ze stroomstoten waardoor ze het uitgilden van pijn en angst. Hoe bestaat het dat politiehonden in opleiding systematisch mishandeld worden zodat ze als ‘bijtgrage’ honden aan de politie kunnen worden verkocht? Gedurende veertienduizend jaar domesticatie hebben we honden juist afgeleerd om mensen te bijten, terwijl de politie dus alleen honden koopt die fanatiek willen bijten. Dit neurotische agressieve gedrag is volkomen afwijkend – een normale hond reageert blij en zachtmoedig op mensen. Bovendien is het niet of nauwelijks te corrigeren door de hondenbegeleider en daardoor levensgevaarlijk! 
Deze misstanden moeten worden aangepakt. Voor de africhting van politiehonden moet de politie, ‘waakzaam en dienstbaar’, 180 graden om: een herdershond kan alleen een veilig politiewapen zijn als dat dier met respect en diervriendelijk is getraind. Dat moeten gespecialiseerde hondentrainers doen die veel compassie hebben met deze fantastische dieren. Training van blindengeleidehonden, hulphonden en (politie)speurhonden laat zien dat dat kan. Ik roep de politie, het Openbaar Ministerie en (demissionair) minister Grapperhaus op deze dierenmishandeling direct te stoppen en in plaats daarvan met dierenartsen, gedragsdeskundigen en hondentrainers een nieuw opleidingstraject voor politiehonden op te zetten. Alleen zo krijgen we de politie(honden) waakzaam en dienstbaar.

Lees ook hier en hier en hier

Archief 2021