Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 11 - 32. Niets geleerd [2/4]

maandag 15 maart 2021

Vervolg van hier.

Natuurorganisaties maken zich zorgen over de drukte in natuurgebieden. Het broedseizoen komt er immers aan. Als gevolg van de coronamaatregelen is de bewegingsvrijheid van mensen beperkt, dus zoeken ze parken en natuurgebieden op. De bordjes staan er altijd al: alleen op paden lopen, honden aangelijnd, geen afval achterlaten. Nu zijn er grote spandoeken bij geplaatst: ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Maar of mensen zich daarvan iets aantrekken…

Een wolvin, drachtig van maar liefst acht welpen, stak zaterdagochtend half twaalf in Ede de provinciale weg bij natuurgebied Planken Wambuis over. Wolven laten zich overdag niet zien en al helemaal niet in de buurt van zo’n weg. Daarnaast kijken zij goed uit bij oversteken. Maar de parkeerplaats daar stond toen al hartstikke vol. De wolvin is in haar territorium opgeschrikt en toen in dit voor haar onveilige gebied terechtgekomen. En door de stress kwam er niks van opletten. Het werd haar dood.

Mogelijke oplossingen om herhaling te voorkomen: minder parkeerplaatsen bij natuurgebieden, bospaden eruit halen zodat in de kern van een gebied meer rust komt, het plaatsen van hekken langs bepaalde wegen en het lokaal verlagen van de maximumsnelheid. Maar of mensen zich daar wèl iets van aantrekken…

Lees ook hier en hier

Archief 2021