Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 8 - 19. Niet te koop!

maandag 22 februari 2021

Deze tekst haalde ik van mijn websiterubriek Kunst te Koop:


Jeroen van Merwijk (Bilthoven, 1955) is niet alleen een bekend cabaretier en liedauteur, maar ook kunstschilder en tekenaar.

In 2003 schilderde Jeroen op mijn verzoek onze hond Kieri. Die was pas een maand oud toen we die in de zomer van 2001 uit Griekenland (schildpaddeneiland Zakynthos) meenamen.Vervalst paspoort. Een hond mag pas mag het land uit als hij / zij vier maanden oud is, maar Kieri is op dat moment pas vier weken oud. De dierenarts helpt graag een handje voor de Nederlanders. "Ja, het zijn altijd Nederlanders..." Maakt hij van juni toch februari.
Hij is 14 jaar gebleven en was de liefste hond die ik ooit had (zie hier en hier). Kieri overleed juni 2015 en naar aanleiding van zijn dood schreef ik Beeldgedicht 4.

Jeroen van Merwijk liet zich in zijn beeldtaal inspireren door Kieri's Griekse afkomst en zijn reis met het vliegtuig naar Nederland.


Ik heb, naast dit schilderij, ook vijf tekeningen (waaronder deze) en een beschilderde vaas (zie hier) van Van Merwijk in bezit. 

Dat er daarvan drie te koop zijn, stond in de genoemde rubriek. Maar op Jeroens sterbed heb ik hem beloofd dat ik niets verkoop. Als mij iets overkomt, krijgen ze een mooie nieuwe bestemming. Waarvan akte.

Archief 2021