Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 1 - 4. Probeer normaal te doen

maandag 04 januari 2021

“Probeer normaal te doen”, is het slechtste advies dat zij ooit kreeg. Ik heb het over fotograaf Lara Verheijden (30). Zij stuurde mij haar nieuwe, derde Amsterdamse Naaktkalender. Editie 2021 dus. Met jonge mensen in allerlei alledaagse situaties. Uit een artikel in Het Parool:

Verheijden zoekt haar modellen niet altijd zelf uit, of tenminste niet helemaal. Voor haar kalenders plaatst ze een casting call op Instagram. Verheijden: “Met naaktfotografie is het belangrijk dat mensen het echt zelf willen en het leuk vinden. Ik vind het niet fijn om ze over te halen, want dan voel ik me tijdens de shoot bezwaard. Dan wil ik me juist vrij voelen. Als mensen zichzelf aanmelden is dat veel prettiger werken. Dan weet ik dat ze het durven en kunnen en willen.” Is #metoo mede aanleiding om het zo aan te pakken? “Een beetje. Ik werk alleen met mensen die hier zelf voor kiezen.”


Amsterdamse Naaktkalender 2019Uit de aanmeldingen zoekt Verheijden vervolgens haar modellen uit. “De casting is meer dan de helft van de foto. Sommigen zien het poseren als een soort overwinning. Maar dan werkt het niet. Het gaat om de artistieke waarde. Ik wil een beeld creëren dat ik mooi vind. Dat hoeft niet samen te vallen met hoe mensen zichzelf zien. Ik bepaal.”Amsterdamse Naaktkalender 2020En dan mogen de modellen ook nog eens niet echt poseren. “Als gecultiveerd gedrag wordt gestript dan begint het spannend te worden. De meeste mensen maken hun ogen groot en tuiten hun lippen, maar daar moeten we aan voorbij. Net als aan mascara en rode lippen, dat staat veel mensen helemaal niet.

Lara Verheijden en Mark StadmanMijn shoots, die ik altijd samen doe met stilist Mark Stadman, duren vaak erg lang, pas als mensen moe worden lukt het ze om niet te poseren. Of ik laat ze sommen uitrekenen, dan vergeten ze een houding aan te nemen.”Amsterdamse Naaktkalender 2021Bovenstaande foto vind ik opwindend. Omdat je erover kunt fantaseren wat er in deze houding is gebeurd of nog te gebeuren staat. Modellen Stella en Kwabena lieten die maken op de Piet Heinkade in het Oostelijk Havengebied bij Muziekgebouw aan ‘t IJ. 


Archief 2021