Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 1 - 3. Dode-spreeuwenregen

zondag 03 januari 2021





Lees ook hier.

Kort na middernacht liggen vrijdag 1 januari in het centrum van Rome honderden dode vogels op straat. Uit angst voor het vuurwerk vliegen ze aan tegen gebouwen, tegen elektriciteitskabels en – ondanks hun onfeilbare richtingsgevoel – tegen elkaar. En bij sommige veroorzaken de harde knallen een hartinfarct. Volgens de vogelbescherming kost het vuurwerk alleen in Rome dit jaar al het leven aan vele honderden spreeuwen, die in een paar minuten tijd als een regen van kleine lijkjes neerdalen over enkele straten in het stadscentrum. Vooral op de beroemde Via Cavour is het raak, dicht bij het centrale treinstation Termini

Ondanks het verbod steekt men in Rome volop vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Pas op woensdag 30 december maakt de burgemeester bekend dat vuurwerk verboden is. De meeste Romeinen hebben hun voorraad echter allang in huis en vinden weggooien of wachten op betere tijden zonde. Om twaalf uur is er dan ook niets van het verbod te merken. 





De Romeinse spreeuwen zijn beroemd vanwege hun uitgebreide formaties, waarin ze over de stad zwermen. De dieren zijn ook berucht. In het najaar van 2020 komen er naar schatting zo’n vier miljoen vogels in de stad overwinteren en die zorgen met hun uitwerpselen voor veel overlast.  

Volgens de Italiaanse vogelbescherming is de massale sterfte een indirect gevolg van de pandemie. Immers, de afgelopen jaren zijn er minder vogels in het centrum door de vele maatregelen om ze af te schrikken. Omdat het dit jaar zo rustig is, keren de vogels massaal terug en betrekken een centrale slaapplek in de bomen dicht bij station Termini. Spreeuwen zijn sociale dieren en vliegen niet alleen in formatie, maar slapen ook graag met duizenden dicht bij elkaar. 

En dan gaat het oude jaar over in het nieuwe en schrikken ze op.

Archief 2021