Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 0 - 1. Twintig procent

vrijdag 01 januari 2021

Ferd Grapperhaus is een tevreden minister van Justitie en Veiligheid. Door het vuurwerkverbod is er op oudejaarsavond twintig procent minder overlast geweest, stelde hij trots. Twintig procent minder overlast bij een algeheel (lees: honderd procent!) vuurwerkverbod en dan al tevreden?

Ook in Giessendam is er waarschijnlijk niet meer dan twintig procent minder overlast geweest, want er werd opnieuw stevig geknald, ook om middernacht hier op de dijk op nog geen honderd meter van ons huis.

Daar lag jonge hond Reus te bibberen in haar bench. Die was helemaal afgedekt, maar is niet geluidsdicht, want zij moet ook ademen. We hebben haar geleerd tijdens wandelingen niet van een vuurwerkknal te schrikken. Maar als het een uur lang op oorlogssterkte doorgaat…


Door het falende vuurwerkbeleid van een regering die, zoals in 2020 wel is gebleken, meer van economen dan van zorgpersoneel en dieren houdt, is onzekere Reus in de nieuwjaarsnacht zo’n twintig procent van haar zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Vindt Grapperhaus dat veel of weinig? 


Archief 2021