Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 0 - 2. Schokkende radar

zaterdag 02 januari 2021

Uit een NOS-nieuwsbericht van gisteren, vrijdag 1 januari:
Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad pleit voor een definitief vuurwerkverbod. Minister Grapperhaus reageert door te zeggen dat hij niet "op 1 januari al definitieve conclusies" wil trekken.


NOS-bericht van vandaag, zaterdag 2 januari:

Zwanen en ganzen vliegen chaotisch rond door vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk verschrikt grote groepen vogels. Uit radarbeelden van de Biesbosch blijkt dat zwanen en ganzen verstoord raken en direct na de jaarwisseling chaotisch beginnen rond te vliegen.

"Als er ineens een muur van licht en geluid ontstaat om twaalf uur door het vuurwerk, dan raken die beesten verstoord", zegt boswachter Thomas van Es: "Soms vliegen dieren tegen hoogspanningskabels. De dieren zijn door elkaar gehusseld, dat merk je nog dagen."Biesbosch 31-12-20 om 23.31. Nauwelijks vliegbewegingen.

 Biesbosch 01-01-21, rond 0.30 uur. Enorme chaos.


De radarbeelden zijn van het KNMI (en het Belgische KMI), Defensie en de Universiteit van Amsterdam. Op de beelden licht een gebied oranje of rood op als er veel beweging is. In dit geval is duidelijk te zien hoe na de jaarwisseling tussen 00.00 uur en ongeveer 00.45 uur duizenden dieren in het gebied rondvliegen. De kaart kleurt rood. De zwarte lijnen op de kaart zijn rivieren.

Van der Es zegt dat het vuurwerk vooral in de natuurgebieden bij de Randstad tot problemen leidt. Tijdens de jaarwisseling komt er van alle kanten ineens veel licht en geluid. "Er hoeft maar één dier te schrikken en de hele groep gaat erachteraan", aldus de boswachter.

Ook elders in het land schrikken vogels op door vuurwerk. "Bij het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen is de impact anders, hier is het meer merkbaar", zegt Van Es. "Als je zelf in de Biesbosch bent met Oud en Nieuw, merk je ook dat het hele gebied verlicht wordt."

Dat de dieren zo schrikken van het vuurwerk is niet verrassend. Maar dat het nu zo wordt vastgelegd, vindt Van der Es toch bijzonder. "Wij als boswachters zien de volgende dag de veranderingen in samenstellingen. Dat vind ik toch wel schokkend."


Het is het rustgebied in de Biesbosch waar wij ’s ochtends naar toe gaan om de ganzen te zien vertrekken naar de weilanden in de buurt na hun overnachting in de Biesbosch. Imposant uur. Minister Grapperhaus wil over het vuurwerkgeweld nog geen conclusies trekken. Dit bericht zal daar niets aan veranderen. Dat vind ik schokkend.


Lees ook hier.

Archief 2021