Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 51 - 116. Alwéér een Vosje

zondag 20 december 2020

 

Een half jaar na dat prachtige Vogeldagboek is er wéér een uitgave verschenen rond tekeningen van Peter Vos (1935-2010). Vergelijkbaar (ook qua formaat:  30,4 x 25,8 x 2,7 cm en 264 pagina’s dik) met Getekende brieven, uit 2017, waarin de rijk geïllustreerde brieven van de beste Nederlandse tekenaar van de vorige eeuw – geen kwalificatie van mijn hand, maar van zijn collega-tekenaars – zijn opgenomen.

Vos’ Weduwe Saïda stelde voor Getekende brieven en het Vogeldagboek de privécollectie beschikbaar. Voor Getekende boeken doet zij dat opnieuw: Kunsthistorici Eddy de Jongh en Jan Piet Filedt Kok, die ook Getekende brieven samenstelden, mochten putten uit de boeken en boekjes die hij in de loop der jaren vervaardigde in één exemplaar.

Voor uitverkorenen – vrienden, vriendinnen, echtgenotes en bovenal voor zijn zoon Sander – maakte hij er meer dan zestig. De samenstellers voorzagen ook dit keer de prachtige illustraties van een beschrijving en begeleidende tekst. Werkelijk geweldig!

Archief 2020