Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond
(en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. 

Week 44 - 94. Cadeau in De Roos

zondag 01 november 2020




Stichting De Roos
, genoemd naar de boekverzorger en letterontwerper S.H. de Roos, verzorgt Literaire uitgaven voor bibliofielen in een oplage van 175 exemplaren.
De eerste uitgave verscheen in 1946 – volgend jaar bestaat de stichting 75 jaar! – en zojuist verscheen de 190ste, getiteld: Ik ben benieuwd te lezen wat ik schrijf.







Die bestaat uit een bundeling teksten van Drs. P, geordend op basis van de door hem gebruikte verschillende versvormen. Drs. P-kenner Jaap Bakker stelde het boek samen, Joost Veerkamp verzorgde de layout en Bas Lafleur ontwierp de overslagdoos. Prachtig cadeau aan mezelf.






Deze kaart, in Drs.P-handschrift, maakt onderdeel uit van de extra’s, waaronder ook een Veerkamp-prent. Heeft u het rebusollekebolleke (uit 1976) al opgelost?

In een voetnoot helpt Drs. P de puzzelaar een handje:
Weet u ’t gebeuren nog? Ja, in Parijs was het. Veel protestanten (toch Frans tot in ’t merg) kwamen daarheen voor een allergezelligste bruiloft, maar hu, ze genoten niet erg.
Ook die toelichting is natuurlijk een ollekebolleke, want:

Weet u ’t gebeuren nog?
Ja, in Parijs was het.
Veel protestanten (toch
Frans tot in ’t merg)

kwamen daarheen voor een
allergezelligste
bruiloft, maar hu, ze ge-
noten niet erg.

De eerste regel: vollemaansgezicht – keukentrap – bontbekpluvier = lleke. Ollekebolleke dus.
De zesde: Bartholomeusnacht (waarmee de hu in regel zeven ook meteen is verklaard), want het was een massale moordpartij op hugenoten in Parijs in de nacht van 23 op 24 augustus 1572. In de maanden daarna breidde een golf van geweld zich uit over heel Frankrijk, waarbij tussen de vijf- en dertigduizend hugenoten de dood vonden.

Website Stichting De Roos 

Archief 2020