Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 37 - [3/7] Witte pot

dinsdag 15 september 2020

Werk van Hella Jongerius ontbrak nog in onze (inmiddels tot normale proporties teruggebrachte) kunstverzameling. Vind niet alles mooi wat zij maakt, maar toen zag ik deze vaas.

Deze Big White pot ontwierp zij voor Koninklijke Tichelaar Makkum, de aardewerkfabriek die zich – al sinds 1890 – richt op ambachtelijk sieraardewerk.


In 1997 deed Jongerius onderzoek naar middeleeuwse potten en besloot een gelimiteerde serie te gieten uit de mal van een gerestaureerde middeleeuwse pot. De ruwe naden en natuurlijk de traditionele vingerafdruk van de pottenbakker geven de indruk dat het hierbij om een antieke kruik gaat, terwijl de sterke vorm duidelijk een indicatie is van moderne hedendaagse industrie.

Ik vind hem prachtig!

Archief 2020