Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 35 - 68. Aanzicht

zondag 30 augustus 2020

Op de ene kant een afbeelding, op de andere kant een vlak om iets op te schrijven. Dat is een ansichtkaart of prentbriefkaart of, zoals men in de negentiende eeuw zei, een aanzichtkaart.
Wikipedia: Veel ansichtkaarten worden verstuurd tijdens de vakantie. Men wil de thuisblijvers laten zien hoe mooi de plek is waar men naartoe is gegaan.

Een vriendin stuurde mij een aanzichtkaart met deze tekst: 
Bij elk museumbezoek stuurde ik C. een kaart. Helaas was hij het leven zat en pleegde zelfmoord. Ik heb het idee dat jullie post kunnen waarderen en… ik denk aan C. 

Ik heb met haar afgesproken dat wij dat vanaf nu ook gaan doen: na elk museumbezoek sturen we haar een kaart. Met terugwerkende kracht voor één keer niet een echte, maar via deze rubriek. Kan ook, want zij is een vaste lezeres. 

Singer te Laren. ‘t Is
Zondag de zestiende
Pracht van een dag voor mu-
seumbezoek.

Weet dat Van Gogh er hangt:
Prachtpastorieëntuin
Hing, want gestolen, dus
weg is dat doek.


Dit ollekebolleke zou ik haar gestuurd hebben naar aanleiding van ons bezoek, zondag jl. (16 augustus), aan Museum Singer Laren. En met deze afbeelding op de voorkant.






Pas toen ik voor het fotootje stond dat op de museumzaalmuur is geplakt waar het ontbrekende schilderij heeft gehangen, herinnerde ik me dat het werk – Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) – eind maart uit het museum is gestolen. Singer Laren had het doek (olieverf op paneel, 39 x 72 cm) in bruikleen van het Groninger Museum. 

Archief 2020