donderdag 27 augustus 2020
Vervolg van hier.
Jaja, dit gaat een leuke serie worden, want er zijn nog veel meer boeken die helemaal aan één thema zijn opgehangen dan de uitgaven die ik hier en hier al noemde. Zoveel zelfs dat ik besluit me te beperken tot wat ik aantref in mijn eigen verzameling of daaraan toevoeg door lezerstips.
Zo’n lezerstip was Olifantenpaadjes van Fotograaf des Vaderlands (sinds 2018) Jan Dirk van der Burg. Die heeft nu een boek gemaakt met schrijver Marcel van Roosmalen. Titel: Nederland onder het systeemplafond.

Van het achterplat:
Een systeemplafond is een ophangsysteem dat onder een reeds bestaand plafond wordt gehangen. De ruimte tussen die plafonds is ideaal voor het wegstoppen van elektriciteit, verwarming, ventilatie, riolering, maar ook voor op de werkvloer minder gewenste zaken als sigaretten of (soft)drugs. Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en handig om dingen in te verbergen. Iedereen zit eronder, of je dat nou wilt of niet.
Marcel van Roosmalen brengt samen met Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg Nederland onder het systeemplafond in beeld. Het Nederland dat overal is, maar bijna altijd over het hoofd wordt gezien: van Marvo Systeemplafonds in Hoogeveen, het Hondenpoepsymposium in Nieuwegein tot een UWV-inspiratiedag in Alkmaar en de bijeenkomst ‘Duurzame energie als streekproduct – part 2’ in Fijnaart.
Heerlijk boek over Nederlandse inspraakavonden en andere bijeenkomsten waar je gelukkig zelf nooit heen hoeft, geschoten en geschreven door twee groothandelaars in menselijke lulligheden. Of zoals de Volkskrant schreef: “Dieptrieste verhalen om te lachen.”
Een trouwe lezer wees me op 100 naked girls on a chair van fotograaf Ralf Vulis. Boek, uit 2001, met honderd foto’s van, de titel zegt het al, honderd jonge vrouwen die in precies dezelfde pose naakt op een stoel zitten. Maar… die pose is dan wel de gebruikelijke zithouding. Dus met de rug van de vrouw naar de rug van de stoel. In dit geval niet alleen naakt, maar ook met de benen gespreid. De poespose dus. Collector’s item en bij veilingen gaat het weg voor prijzen tussen de honderd en tweehonderdvijftig euro. Daarvan laat ik alleen de kaft zien; lijkt me beter.

Wel een anekdote. Ik las jaren terug een column van een schrijver – wie o wie? - die in zijn werkkamer bezig was toen zijn zoontje binnenkwam. Omdat hij vader niet mag storen, pakt hij wel eens een boek uit de boekenkast en bladert er wat in. Vanuit zijn ooghoek zag hij dat het jongetje van een jaar of zes (meen ik) juist dit plaatjesboek op tafel legde. Hij schrok zich rot. Maar… het jongetje bekeek zeer geïnteresseerd alle honderd foto’s en zette het boek vervolgens terug in de kast. Alsof hij naar honderd systeemplafonds had zitten kijken, wil ik maar zeggen,