Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug
naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links:
daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m G, deel 2: H t/m L,
deel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z),  2019 en 2018 en
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 33 - [1/2] No more

zondag 16 augustus 2020Wat maakte Jan Mankes in zijn korte leven (1889-1920) toch mooi werk. Een eeuw na zijn dood toont Museum MORE (staat voor MOdern REalisme) in deze zomermaanden de werken uit de eigen collectie, aangevuld met bruiklenen. 

Wij waren voor het eerst in MORE, in het Gelderse Gorssel, en het viel ons tegen. Niet door die vijfendertig Mankesjes uiteraard, maar wel door de ruime aandacht voor het werk van Jan Beutener (1932), van wie ruim zeventig schilderijen alle drie de bovenzalen van het museum in beslag nemen. Het museum noemt hem een ontdekker van de dingen; in zijn realisme staat het detail dat hem opvalt centraal. Het wist ons geen moment te boeien.

Met Mankes is zaal vier gevuld, wat betekent dat er nog maar drie zalen overblijven voor een keuze uit de eigen collectie met topwerken van Dick Ket, Pyke Koch, Charley Toorop, Carel Willink en hedendaagse realisten als Philip Akkerman, Marlene Dumas en Erwin Olaf. En Annemarie Busschers (1970), die ik niet kende, terwijl zij nota bene uit dezelfde stad (’s-Hertogenbosch) afkomstig is. Haar zelfportret – en dit is geen foto, maar een schilderij – is prachtig.Annemarie Busschers: 'Poet Laureate' Driek van Wissen (2006)


En aan haar dankt Driek van Wissen weer een plaatsje in Gedicht Gedacht.     

Archief 2020