Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 30 - 53. Lone Wolf

dinsdag 28 juli 2020




Het was deze zaterdagmiddag – het is 18 juli als ik dit schrijf – allemaal binnen één kwartier: (1) mijn verwondering over weer zo’n mooie reeks vogelfoto’s die ik mocht ontvangen van natuurfotograaf Arie-Jan van Termeij, zoals deze specht, en (2 en 3) mijn verbijstering over de met voorbedachten rade vernieling van een zwaluwwand en een kathedraal.

3.
In de Sint-Pieter en Sint-Paulus-kathedraal van Nantes woedde vanochtend vroeg brand. Voorbijgangers zagen rond 7.30 uur achter het gebrandschilderde raam tussen de twee torens vlammen en belden direct de hulpdiensten, waardoor de schade nog enigszins beperkt is gebleven.
Nou ja, beperkt gebleven: de grote ramen zijn verwoest en ook het orgel. Bovendien dreigt de dragende constructie daaronder in te storten.






De kathedraal: een gotisch bouwwerk waaraan is gebouwd van 1434 tot diep in de zeventiende eeuw. Meer dan tweehonderd jaar arbeid – noest, maar vol liefde en respect. Zij raakte ernstig beschadigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en is voorjaar 1972 ook nog eens getroffen door brand tijdens werkzaamheden aan het dak, waarna de kerk dertien jaar dicht bleef. Ja, zeer rampzalig, maar indirect gevolg en geen moedwillgheid. Maar aangezien het vuur tegelijk op meerdere plaatsen binnen de kerk is uitgebroken, gaat men deze keer uit van brandstichting. Zo’n Lone Wolf die, om welke duistere reden dan ook, tot zo’n idiote daad komt.

2. 
Bij een recreatiegebied, de Toolenburgplas, in Hoofddorp legde men een broedplaats voor zwaluwen aan: een betonnen muur met gaten waarin de vogels kunnen broeden. Het terrein is afgesloten met een klapbrug en omringd door water. Een Lone Wolf is er zwemmend of met een rubberbootje naartoe gegaan om de muur met gereedschap stuk te rammen.



 

Deskundigen stellen dat de gevolgen groot zijn. De jongen die nog 'in' de wand zitten, gaan dood omdat ze niet meer worden gevoed. De zwaluwen die zijn verdwenen – ze waren bezig met ‘de tweede leg’ –, blijven weg. Letterlijke uitspraak: “Het is puur vogelmoord wat ze hebben gedaan.”


[Op onderstaande foto's - natuurlijk van Arie-Jan van Temeij - zie je de functionaliteit van zo'n zwaluwwand:]

 








1.
En ik, net zoals Arie-Jan, maar vinden dat we onderweg zijn om mooie dingen aan te raken. Ondertussen, en dat maakt me bitter en raakt me diep, zijn er zoveel mensen die in het leven alleen maar onderweg zijn om mooie dingen kapot te maken. 


Bis.
Neerslachtig afsluiten met nog maar twee van zijn mooie zwaluwfoto's dan.







Archief 2020