Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 18 - 28. Heinen

dinsdag 05 mei 2020

Een boek:
een bijl voor de bevroren zee in ons


Dat citaat, uit het werk van Franz Kafka, staat aan de zijkant (Krullartstraat) van de Bossche Boekhandel Heinen (Kerkstraat).

 



Bol.com boekte de afgelopen maanden veertig procent winst omdat wij er niet meer uit willen om in de betere boekhandel mooie boeken in te zien en mee naar huis te nemen.
En de betere boekhandel zelf? Die leed de afgelopen maanden tachtig procent verlies, wat ertoe zal leiden tot veel van die gespecialiseerde zaken het niet gaan redden.

Ik koop vanaf de jaren zeventig mijn boeken bij Boekhandel Adr. Heinen. Een begrip in Den Bosch en omstreken. Met aan (of dicht bij) het roer achtereenvolgens: Ad Heinen, Ton Meulman, Erwin Verzandvoort, André Stikkers… Bevlogen boekverkopers.

Deze week heb ik eigenaar André Stikkers beloofd dat ik, hoewel ik sinds anderhalf jaar niet meer in Brabant woon, mijn boekbestellingen alleen nog maar bij hem doe. Dat kan ook gewoon via internet en je hebt ze net zo snel in huis.

De Bossche boekhandel is overigens gewoon open en je kunt dus ook, zoals het persbericht meldt en wat het verschil maakt met alle andere winkels, bladerend in een boek vluchten naar Corona-vrije tijden. 

En je voelt je binnen veilig, want – en ik citeer wederom uit het persbericht:
Winkelen mag alleen met een mandje die zijn opgestapeld bij de ingang.  Zijn ze weg, dan moet je wachten, want dat betekent dat er dertig klanten in de zaak zijn. En dat is het maximum aantal klanten dat er tegelijkertijd over de vloer mag komen. Verder staan er op een tafel handschoentjes voor het grijpen ‘zodat u zonder gevaar de boeken vast kunt pakken’. Ook zijn kassa's en balies afgeschermd en is 1,5 meter afstand gemarkeerd.




Lijkt me veiliger dan een bezoek aan de supermarkt. Dáár moet je ook niet meer komen, want die ketens overleven deze crisis wel, maar te vrezen hebben al die kleine winkeltjes, gespecialiseerd in brood, chocola, kaas, noten, wijn… Laten we ook voor hen het tij keren, nu het nog kan!

Hierbij een oproep aan al mijn lezers mijn voorbeelden te volgen. En waar het om boeken gaat: woon je in Rotterdam, steun Donner. Leef je rond Utrecht, ga naar Bijleveld [*] en Eindhoven heeft Van Piere. In Tilburg zit Gianotten, in Amsterdam Scheltema, in Zwolle Waanders In de Broeren, in Maastricht Dominicanen [*] en in Groningen Godert Walter. Of, als gezegd: Heinen, Heinen, Heinen! 

Laat deze crisis er dan tenminste voor zorgen dat die, als is het een bijl, een wak slaat in de bevroren zee in ons, zodat we smelten voor alles wat van waarde is, maar nu zo weerloos.

[*]
Een vaste lezeres die ik hoog heb, wijst me erop dat ik bij Utrecht Broese had moeten noemen en bij Maastricht De Tribune. Ik noem ze graag, want elke goede boekhandel doet ertoe. 

Archief 2020