Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 18 - 26. Pipa...

zondag 03 mei 2020

‘Als je geschoren wordt, moet je stilzitten’, luidt het spreekwoord. Milou van Rossum bedacht (op 18 april, in haar wekelijkse Over seks-column in NRC-Handelsblad) een variant: ‘Als je gepijpt wordt, moet je stilliggen.’

‘Als er scherpe kritiek op je is, kun je beter rustig afwachten tot het voorbij is in plaats van erop in te gaan’, betekent het eerste spreekwoord, maar ‘rustig afwachten tot het voorbij is’, geldt natuurlijk niet voor de variant, want voor ‘rustig afwachten’ is het te lekker en als je tegelijkertijd iets niet wilt, is het ‘dat het voorbij is’.

Een paar citaten uit Van Rossums column:
Over waarom mannen van pijpen houden wil ik het hier binnenkort hebben, en hoe ze graag gepijpt worden […], maar de reden dat het onderwerp nu ter sprake komt, is de vraag van een 83-jarige lezeres: “Wat is er prettig of opwindend voor een vrouw aan pijpen?”[…]
Voor een 50-jarige eindredacteur, een liefhebster, zit de lol van pijpen vooral in ”de macht die je over een man hebt”. “Ik ben de aanvoerder, ik bepaal of je klaarkomt of niet. Ik vind het opwindend om te zien hoe iemand bijna in katzwijm raakt van wat ik doe.” Een man die wordt gepijpt, mag het nooit overnemen, vindt zij. “Hij moet stilliggen, daar moet je streng in zijn. […] 
Hoofdduwen is, uiteraard, een no-go. Ook andere manieren van initiatief nemen zijn voor haar geen optie. “Pijpen is een cadeau dat je krijgt. Wie om cadeaus vraagt, wordt overgeslagen.” 
Als er geen condoom wordt gebruikt, is het wel bedoeling te informeren of de gevende girl of boy haar of zijn proteïne op deze manier binnen wil krijgen. […] In haar mond klaarkomen mag. “Sinds ik een vriend heb die nagenoeg vegetariër is, vind ik het geweldig. Een enorm smaakverschil met carnivoren.”


Die column is voor mij een reden Katinka Poldermans pijplied Pipapijpen weer eens van het internet te plukken. Hieronder de tekst en hier de uitvoering. Er bestaat trouwens ook een kerstversie van (zie hier). En een programma later kwam Hij wil niet beffen, maar dat was minder, want toen kenden we haar onovertrefbare pijplied dus al (zie hier).


Lief, ik hoef geen kaarsje
Geen kaarsje, geen diner
Geen zwoele liefdesbrieven
Geen hotelletje aan zee

De vuilniszakken heb je
Ook voor niets buiten gezet
Ik hoef geen voetmassage
Geen bonbons en geen boeket

Geen Gorter bij het haardvuur
En zelfs geen chablis
Jou te mogen pijpen
Is m'n puurste vorm van poëzie

Je schaamhaar geurt naar alpenwei
Seringen en naar lelies
Het zweet dat parelt op je zak
Dat smaakt exact als Baileys
En wist je dat er voor een vrouw
Niets heerlijkers bestaat
Dan die goddelijke smaak
Van vers en lauwwarm zaad

Het smaakt naar appelflap met slagroom
Wat je in me spuit
Naar mango-bavarois
En naar schepijs met vers fruit
Aarbei, kiwi, perzik
En een vleugje karamel
En van die roze koeken
Nou, je snapt dat lust ik wel

     Pie paa pijpen
     Haal 'm uit je broek

Daar wil ik best voor zuigen
Goedgemutst en blij van zin
En als ik het niet op kan
Nou, dan vries ik het toch in
's Zomers is dat toch zo heerlijk
Een glaasje ijskoud zaad
Met rietjes en een kersje
Omdat dat zo vrolijk staat

Ik poets er ook mijn zilver mee
Koper en parket
En pas had ik wat zaad 
Een dagje in de zon gezet
Nou, dan krijg je dus croutons
Heerlijk knapperig door de sla
En met een beetje suiker
Kan het als muesli door de vla

     Pie paa pijpen
     Haal 'm uit je broek

Dus liefje doe die kaarsjes uit
En doe je broek omlaag
En vertel me
Cha-cha-cha
Wat eten we vandaag?

Archief 2020