Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 3 - 3. Tobtekenaar

zondag 19 januari 2020

 

Dan krijg je dat weer. In duizend tekeningen – of nee, in duizend-en-een tekeningen, want het voorplat telt ook mee – schetst Peter van Straaten (1935-2016), de beste cabaretier van onze toptekenaars, het dagelijks leven: van gefrustreerde grootouders tot overspelige echtgenoten en van hitsige pubers tot jonge koppels met goede voornemens. Ook een tobtekenaar dus.

Ze zijn gekozen uit zijn, sinds 1993 gepubliceerde Zeurkalenders
Wat jammer dat Van Straaten het MeToo-tijdperk niet meer heeft meegemaakt, want wat zou de tekenaar van politiek tot erotiek veel inspiratie gevonden hebben in het thema seksuele intimidatie. Altijd veel sterke vrouwen in zijn tekeningen trouwens. Van Straaten was zijn tijd vaak ver vooruit. 

Archief 2020