Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 2 - 2. Radiomoment 2019

zondag 12 januari 2020
Peter Heerschop is een geweldige man. Integer, betrokken, gepassioneerd, grappig, kritisch, gevoelig, geëngageerd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Altijd fijn hem te ontmoeten en dat gebeurt helaas veel te weinig. Vandaag ben ik blij voor hem.

Zijn radiocolumn over de tramaanslag in Utrecht, op 18 maart jl., waarbij vier doden en zes gewonden vielen, is door een jury van radiopresentatoren gekozen tot meest beklijvende radiofragment van 2019. Juryvoorzitter Ron Vergouwen: "Columns zijn er genoeg op de radio, maar ze maken niet allemaal evenveel los. Maar deze column van Heerschop doet dat wel. Veel mensen hebben met kippenvel naar de radio zitten luisteren."

Peter Heerschop sprak die column uit op Radio 538 en daar luister ik nooit naar, want ik ben een ouderwetse nieuwsradioluisteraar en in de auto klinkt dus altijd de publieke omroep, Radio-1
Maar… vrienden wezen me vaak op wéér een van zijn indrukwekkende vrijdagcolumns, waar hij in de ochtendshow van Edwin Evers de voorbije week doornam. Dat deed hij van 2002 tot maar liefst mei 2018. En na zo’n tip keek en luisterde ik die op internet terug en als ik het weer eens uitschaterde, vroeg de Liefste naar welke theatershow ik zat te kijken. En wanneer ik schokschouderde, wist zij dat het wederom géén theatershow was waarnaar ik keek.

Lieve Marianne heette zijn gesproken briefcolumn, genoemd naar schaatser Marianne Timmer; een aantal ervan is ook gebundeld. 
Mei 2018 stopte hij dus, na ruim 15 jaar. Maar… ik lees dat hij sinds mei van dit jaar, dus precies een jaar na zijn vertrek, alweer begonnen is. Op verzoek van veel luisteraars, die zijn wekelijkse bijdrage node misten. Nog steeds te beluisteren en (via de webcam) te bezien op Radio 538, in de vrijdagse ochtendshow van Frank Dane, die Evers kwam te vervangen.

De bekroonde 22 maart 2019-column was nog een gastbijdrage. Volg die hier. En ook de gastcolumn van 21 december 2018, uitgesproken bij het afscheid van Edwin Evers, is terug te luisteren en kijken. Beide hebben op mij veel indruk gemaakt. Omdat ze zo puur zijn. Omdat de echte Peter Heerschop daarin zo zichtbaar is: integer, betrokken, gepassioneerd, grappig - maar dat zei ik al. Kijk hier.

Archief 2020