Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 46 - 327. Biograaf [1]

zaterdag 23 november 2019

Het valt Pim de la Parra meteen op dat Sylvia een boek van Hugo Claus bij zich heeft. Als ze bij een volgende afspraak een ander boek van Claus bij zich draagt, begrijpt hij haar gedachtegang. ‘Zij identificeerde zich niet met Fien de la Mar, maar met Marilyn Monroe, die was getrouwd met Arthur Miller, een beroemde schrijver. Sylvia wilde ook een beroemde schrijver aan de haak slaan, dat heeft ze later beaamd. Haar intuïtie had haar verteld dat het Hugo Claus moest zijn. Hij was niet zo’n droge, saaie Hollander, maar een flamboyante Vlaming en hij had een kop als Napoleon.’
Sylvia heeft ook een ander boekje bij zich, een klein, paars notitieboekje. Daarin staan de namen van alle mannen die haar verder kunnen helpen en met wie zij zo nodig het bed zal delen. Claus prijkt boven aan de lijst, Ramses Shaffy en Hugo Metsers staan er ook op. De la Parra: ’Het was heel meisjesachtig, bijna naïef. Maar ze was ervan overtuigd dat ze het op deze manier voor elkaar kon krijgen’...

Omdat ik zelf twee biografieën ga schrijven, die vóór en in 2024 verschijnen, lees ik de laatste maanden veel levensverhalen om te onderzoeken hoe ik die zelf ga optekenen. Het meest recent: Begeerd en verguisd. Het leven van Sylvia Kristel, geschreven door Suzanne Rethans. Maar al op pagina 16 – zie het citaat hierboven – ervaar ik dat het stijlonderzoek het zal verliezen van wat mij persoonlijk raakt. Met andere woorden: de herkenning van dader- en slachtoffergedrag (want ja, natuurlijk zwicht Claus voor haar). Ze zogen mij mijn eigen verleden in.

Lees en luister vooral ook hier.

Archief 2019