Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 45 - 314. Adrenaline

zondag 10 november 2019

Of ik de Asterix-strips ook al verzamel, vroeg mijn lief verbaasd toen zij het 38ste album hier op tafel zag liggen. Nee hoor, maar dit deel wilde ik na alle publiciteit beslist niet missen. Titel: De dochter van de veldheer. Voorop Greta Thunberg. Nou ja, dat denken velen en dat denk ik ook.

Ik citeer de Volkskrant (Parijs-correspondent Daan Kool) van 26 oktober:
Voor het eerst in het 60-jarige bestaan van de nog altijd razend populaire stripserie is de protagonist een vrouw. Of eigenlijk: een meisje. De nieuwe heldin heet Adrenaline. […] Als de Romeinen haar dreigen te ontvoeren, wordt zij naar het welbekende Gallische dorpje gebracht, waar Asterix en Obelix zich over haar ontfermen.
Tot zover weinig nieuws onder de zon. Maar Adrenaline lijkt in niets op de vrouwelijke personages die we uit eerdere albums kennen, doorgaans rondborstige blondines die niet veel meer aan het verhaal bijdroegen dan dat ze Obelix het hoofd op hol brachten. Adrenaline – stoere blik, het rode haar in een vlecht – is eigenwijs en brutaal. De jongeren in het dorp omarmen haar als leider van een jeugdige opstand; oudere dorpelingen weten niet goed wat ze met het mondige pubermeisje aan moeten.
Er is weinig fantasie voor nodig om in Adrenaline de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg te herkennen, maar volgens de auteurs is daarvan geen sprake. [...] Toch is het moeilijk te geloven dat de auteurs zich niet op zijn minst een beetje door de klimaatspijbelaars hebben laten beïnvloeden. Zo verhaalt het nieuwe album zijdelings over de schadelijke gevolgen van de overconsumptie van everzwijnen. […]
Het nieuwe Asterix-album verschijnt in vijftien talen, in een oplage van vijf miljoen (waarvan twee miljoen in het Frans). De dochter van de veldheer is het meest gedrukte Franse boek van 2019. 

Archief 2019