Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 44 - 313. Dierenleven [51/52]

zaterdag 09 november 2019
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een hond uitgenodigd hem te bezoeken in het Witte Huis. Het gaat om de […] Mechelse herder die afgelopen week betrokken was bij de opsporing en dood van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. […] Het is onduidelijk of ze ingaat op de uitnodiging van de president. 

Grappig, die laatste regel, maar tegelijkertijd is het nieuwsbericht stuitend, zeker nu honderden sensatiejournalisten al weken de naam en liefst ook de verblijfplaats van het dier proberen te achterhalen. Dat betekent dat er een prijs op dit hondenhoofd staat en dat is levensgevaarlijk. 

Uit een ander nieuwsbericht: 

In de tweet meldde de president dat de foto declassified was, oftewel, niet langer gezien werd als een staatsgeheim. Een hond een staatsgeheim? Waarom? […]
Zowel in Afghanistan als Irak en Syrië zijn jihadisten extreem gebrand op de militaire hondenteams. Zozeer zelfs dat de terroristengroepen van ISIS en de Taliban prijzen zetten op de hoofden van de honden. Niet eens geringe prijzen: er wordt gesproken over bedragen tot 100.000 dollar voor diegene die een oor (met tatoeage) zou binnenbrengen van bepaalde honden in bepaalde eenheden. [...] Zoals een voormalig hondenhandler laat weten: “Op de hoofden van alle honden in die gebieden staat een prijs." [...]
Ook zal het zo zijn dat de hond, na afloop van zijn actieve dienst, waarbij hij de kazerneterreinen alleen verlaat voor het echte veldwerk), […] nooit een gewone, gepensioneerde huishond kan zijn. [*] Een bekende hond met een heel leger jihadisten achter zich aan…[…]
Er is nog een punt van aandacht waarom de hype […] verkeerd zou kunnen uitpakken. Nu al is er extra belangstelling in de VS voor pups van Mechelaars, want veel mensen willen nu zelf ook een “heldenhond”. Maar Mechelaars zijn geen doorsnee huishond. Hondenorganisaties in de VS waarschuwen al tegen een ondoordachte aankoop ervan. 

[*]
De Amerikaanse wet biedt tegenwoordig mogelijkheden voor adoptie, zodat de honden niet - zoals vroeger het geval was - na afloop van hun werkzame jaren geëuthanaseerd worden. 

Archief 2019