Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 44 - 310. Donner

woensdag 06 november 2019

O boekhandel, nieuwe plaats van kwelling voor de liefhebber, de houder van boeken,  bent de plaats van alle zeven hoofdzonden: ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede en traagheid, maar ook van de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, moed, zelfbeheersing, geloof, hoop en liefde. O boekhandel, u bent hel en hemel tegelijk.
Aldus Nelleke Noordervliet op het achterplat van Denkend aan Donner. Een ode aan de lezer. Prachtig cadeau van de Rotterdamse boekhandel Donner aan haar klanten: “De lezers hebben het mogelijk gemaakt dat boekhandel Donner opnieuw zijn vleugels kon uitslaan, door naar onze boekwinkel te komen, door onze website te bezoeken.” De omvangrijke uitgave (256 pagina's) verscheen ter gelegenheid van de opening, afgelopen weekeinde (als ik dit schrijf, is het 30 oktober), van de nieuwe winkel in het rijksmonument aan de Coolsingel, ruim vijf jaar nadat de boekhandel een zelfstandige doorstart maakte. Het boek is alleen verkrijgbaar bij Donner en “zolang de voorraad strekt”. 

Bijna allemaal speciaal voor Donner geschreven bijdragen van dichters als Joke van Leeuwen, Myrthe Leffring, Ester Naomi Perquin en Anne Vegter, romanciers als Abdelkader Benali, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet (het citaat komt uit haar verhaal) en Jan Siebelink en wetenschappers als Hans Achterhuis, Louise O. Fresco, Bert Keizer en Jolande Withuis – Rotterdammers of vertrouwd met de Rotterdamse boekhandel. Leo van de Wetering – voor mij het gezicht van de winkel, zoals André Stikkers dat in Den Bosch is van die andere fantastische boekhandel: Adr. Heinen – beschrijft achterin de geschiedenis van Donner. 

Eén citaat daaruit: “Niemand van de vaste medewerkers die in 2015 aan het avontuur van Donner zijn begonnen, heeft tot op de dag van  vandaag het bedrijf verlaten. Behalve de enkeling die pensioneerde.” Mede daardoor zo’n fijne winkel om te bezoeken.

Archief 2019