Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 44 - 310. Donner

woensdag 06 november 2019

O boekhandel, nieuwe plaats van kwelling voor de liefhebber, de houder van boeken,  bent de plaats van alle zeven hoofdzonden: ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, woede en traagheid, maar ook van de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, moed, zelfbeheersing, geloof, hoop en liefde. O boekhandel, u bent hel en hemel tegelijk.
Aldus Nelleke Noordervliet op het achterplat van Denkend aan Donner. Een ode aan de lezer. Prachtig cadeau van de Rotterdamse boekhandel Donner aan haar klanten: “De lezers hebben het mogelijk gemaakt dat boekhandel Donner opnieuw zijn vleugels kon uitslaan, door naar onze boekwinkel te komen, door onze website te bezoeken.” De omvangrijke uitgave (256 pagina's) verscheen ter gelegenheid van de opening, afgelopen weekeinde (als ik dit schrijf, is het 30 oktober), van de nieuwe winkel in het rijksmonument aan de Coolsingel, ruim vijf jaar nadat de boekhandel een zelfstandige doorstart maakte. Het boek is alleen verkrijgbaar bij Donner en “zolang de voorraad strekt”. 

Bijna allemaal speciaal voor Donner geschreven bijdragen van dichters als Joke van Leeuwen, Myrte Leffring, Ester Naomi Perquin en Anne Vegter, romanciers als Abdelkader Benali, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet (het citaat komt uit haar verhaal) en Jan Siebelink en wetenschappers als Hans Achterhuis, Louise O. Fresco, Bert Keizer en Jolande Withuis – Rotterdammers of vertrouwd met de Rotterdamse boekhandel. Leo van de Wetering – voor mij het gezicht van de winkel, zoals André Stikkers dat in Den Bosch is van die andere fantastische boekhandel: Adr. Heinen – beschrijft achterin de geschiedenis van Donner. 

Eén citaat daaruit: “Niemand van de vaste medewerkers die in 2015 aan het avontuur van Donner zijn begonnen, heeft tot op de dag van  vandaag het bedrijf verlaten. Behalve de enkeling die pensioneerde.” Mede daardoor zo’n fijne winkel om te bezoeken.

Archief 2019