Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 44 - 309. Dierenleven [50/52]

dinsdag 05 november 2019Het is een Grote Canadese gans. Dat zie je aan die zwarte hals met een witte band van zijn keel tot over zijn wangen. Een week of drie geleden voegde hij zich in het parkje, waar ik dagelijks wandel met de honden, bij de zwanen, eenden en meerkoeten. Maar nu is de zwanenfamilie – ouders en zes jongen – vertrokken en zwemt en graast hij tussen steeds minder watervogels. En het gaat vriezen… Reden voor mij vanochtend (dinsdag 29 oktober) toch maar de dierenambulance te bellen, want de gans heeft zijn rechtervleugel gebroken en kan dus niet weg.

Ze kwamen vanmiddag, ik wees hun de precieze plek en daar liepen zij met hun uitschuifbare vangstok (met haak om om de hals van het dier te slaan) en vogeltransporttas. Maar… de gans bleef in het midden van de vijver zwemmen, steeds ver genoeg van de personen vandaan die hij nauwlettend in het oog hield. Operatie mislukt. “Wij komen nog wel eens terug als het donkerder is. Bovendien raakt hij over een tijdje toch verzwakter en dan is hij misschien makkelijker te benaderen.”

Hoeveel kans het dier heeft de winter te overleven als zij hem niet kunnen vangen, vroeg ik, en het antwoord bood weinig hoop. Wordt vervolgd, vrees ik…

 

Archief 2019