Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 43 - 306. Kakkerlak

zaterdag 02 november 2019

In de zomer van 2019 maakt de boekenwereld kennis met een nieuw soort kakkerlak. Prachtig geïllustreerde boekjes die zich in rap tempo zullen verspreiden. Groot genoeg om rustig van te genieten, klein genoeg om te versturen. De eerste 32 titels zijn gevuld met korte verhalen, gedichten, rijmpjes, recepten. Stuk voor stuk rijkelijk geïllustreerd en zeer verzorgd uitgeven.

De Kakkerlakjes worden gemaakt door een mix van bekende en nieuwe namen. Door jong talent te koppelen aan bekendere auteurs en illustratoren helpen de gevestigde namen om een nieuw talent op het podium te hijsen. En is de kaartmolen steeds gevuld met verrassende boekjes.

Elk Kakkerlakje heeft verstuurallure, net als kaarten in een regulier kaartenrek. Denk aan verhalen en gedichten om iemand een hart onder de riem te steken, iets over jarig, ziek of verdrietig zijn. Over de dood van een familielid of huisdier, over verhuizen, over vrienden (of het gebrek eraan), over wennen aan een nieuwe school of collega. En over de liefde natuurlijk. Lekker eten en drinken, ook belangrijk.

Al deze onderwerpen en méér vind je terug in de categorieën: jong, poëzie, literatuur en culinair. Zo vind je altijd iets toepasselijks om te versturen. En sommige boekjes vind je misschien wel zo mooi, dat je ze zelf wilt houden. 

Aldus het persbericht over een nieuwe boekenserie.


"Er komen er meer. In elk geval acht nieuwe titels per kwartaal. Met af en toe nog wat special edition-series. Maar hoeveel dat er worden hangt ook een beetje van de financiële haalbaarheid af. Het is nogal een onsubsidiabel project en ik doe het allemaal in mijn eentje. Een beetje overdadig ambitieus dus." 
Dat schreef Marije Sietsma mij. Zij is de drijvende (en enige) kracht van de Arnhemse Loopviswinkel (Klarendalseweg 155, op woensdag t/m zaterdag) en van Uitgeverij Loopvis, die de Kakkerlakjes-reeks uitgeeft.

De Kakkerlakjes-reeks. Er komen dus meer deeltjes dan de vier keer acht die nu verschenen zijn. En er is aan meer gedacht: er zijn houten bewaarboxjes, waar twee series (dus zestien boekjes) in passen, en je kunt een abonnement afsluiten, zodat je series niet in één keer hoeft te kopen.
 Ik ontving bij mijn bestelling ook vier keer acht enveloppen (met kakkerlak-motief), want je kunt de boekjes als cadeau versturen. Dat ga ik niet doen. 

Archief 2019