Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 43 - 303. Beeldenstorm [2/2]

woensdag 30 oktober 2019

Vervolg van gisteren.


Hagenaar Hans Borrebach (1903-1991) was een beroemd boekillustrator. Van De olijke tweeling- en Pietje Bell-series, maar vooral van meisjesromans, zoals de Joop ter Hoop-deeltjes van auteur Cissy van Marxveldt. Dit soort omslagen kent iedereen:


Borrebachmeisjes worden ze genoemd: slanke, modieus geklede dames met glimlachende gezichtjes, getekend in de stijl van de Amerikaanse filmposter.

Maar… daarnaast illustreerde hij erotische romans, zoals Zuster Belinda en het geheime leven van dokter Dushkind, geschreven door Peter Andriesse:

 
Wat denk jij, lezer, zouden die twee omslagen nog naast elkaar op de toonbank van de boekhandel kunnen liggen? Ik weet zeker van niet!

Archief 2019